Abans de tancar el mandat, el govern de l’alcaldessa i candidata, Ada Colau, engega un “hotel social” per a persones sense llar. L’equipament s’ha posat en marxa aquest dimecres i està ubicat a la cantonada dels carrers de Tànger i Àlaba, a la Llacuna del Poblenou. Consta d’un total de 20 habitacions, 16 d’individuals i quatre de dobles.
El centre, de llarga estada, ja funciona amb totes les places ocupades. Als dormitoris no només hi ha un llit, també disposen d’una petita cuina amb microones i nevera i d’un lavabo amb rentamans i dutxa. A més, a les sis plantes de l’edifici, s’hi han distribuït diverses zones comunitàries: la recepció, una sala polivalent, un espai de lavabos, una bugaderia i un magatzem.
80 persones podran menjar-hi cada dia
A la sala polivalent s’hi ha habilitat un menjador social amb capacitat per atendre 80 persones diàries que es troben al carrer i que estarà obert els 365 dies de l’any. La intenció és que, en aquest mateix espai, també s’hi programin activitats durant tot el dia. El centre té un pressupost de prop de 505.500 euros anuals.
L’objectiu, afavorir la inserció social dels qui s’hi allotgin
Els usuaris actuals són homes, dones (25 %) o parelles sense menors que es troben en situació d’exclusió i que han estat derivades per Serveis Socials. El 63,3 % són de nacionalitat espanyola i la majoria tenen entre 51 i 65 anys. A més, disposen d’uns mínims ingressos per prestacions que no superen els 700 euros mensuals. L’objectiu del consistori és que aquest “hotel social” ─que funciona en altres ciutats d’Europa─ serveixi per ajudar-los a integrar-se a la societat i afavorir-ne l’autonomia.
Tothom qui hi habiti estarà acompanyat per educadors socials, rebrà formació laboral, assessorament per trobar un habitatge un cop surtin del centre i se’n farà seguiment pel que fa al seu estat de salut. S’hi poden estar dos o tres anys i durant aquest temps s’espera que trobin habitatge definitiu i feina. Segons l’Ajuntament, la voluntat d’aquest nou servei és treballar perquè els usuaris es vinculin als “recursos comunitaris del seu entorn” ─com ara biblioteques o centres cívics i esportius─ i puguin crear llaços amb el veïnat.
Segons l’últim recompte, el maig del 2018, a Barcelona hi ha prop d’un miler de persones que dormen al ras. Arrels Fundació té previst fer-ne un de nou la nit del 12 al 13 de juny d’enguany.