El districte de les Corts enderrocarà l’edifici del carrer del Montnegre, 44-46, conegut com el del cap de moltó, després d’estudiar el valor arquitectònic i històric, l’estat de conservació, la valoració actual i la possibilitat de rehabilitació de l’immoble.

L’informe ha conclòs que l’edifici presenta múltiples patologies tant en l’estructura com a l’interior. És més, segons l’anàlisi econòmica se’l qualifica de ruïna econòmica, ja que el seu cost sobrepassaria la recomanació de despesa de diners públics. A més, la rehabilitació de l’edifici reduiria la superfície útil actual i l’acompliment de normatives dificultaria el disseny interior i l’exterior.

Catalogat com a Bé d’Interès Documental

L’edifici té catalogació Patrimonial D (Bé d’Interès Documental) amb valoració, cosa que fa que sigui enderrocable, sempre que se’n faci prèviament un informe històric i arquitectònic.

Un cop analitzats aquests factors, es considera que no hi ha motius per aturar l’enderroc previst, que es va ajornar al seu moment per fer l’estudi. Un cop fets els estudis previs, el consistori considera que no enderrocar la finca podria afectar considerablement la construcció d’habitatge públic. El districte de les Corts ja ha presentat les conclusions de l’informe als grups municipals i als veïns de la zona, en una reunió aquest dimarts a la tarda.

Els elements ornamentals se salvaran

El districte preveu conservar els elements més característics de l’edifici, com el cap de moltó —que ja va ser retirat de la façana el 2022 i les baranes ornamentals, que es podrien implantar en altres espais de la Colònia Castells. “Amb vista de la catalogació, el que es fa és preservar aquells elements que tenen una simbologia especial“, explica David Escudé, regidor les Corts, “la resta evidentment anirà a terra i en aquell espai hi construirem 158 habitatges públics. Jo crec que és una bona notícia per al districte, per al barri i per a la ciutat”, afegeix Escudé.

Els veïns no hi estan d’acord

Aquest dimarts, 18 de juny, l’Ajuntament ha presentat l’informe que sentencia l’edifici al veïnat. Els veïns no hi estan d’acord i demanen preservar-lo com a element que forma part de la història del Camp de la Creu. “Va ser un informe com el d’un propietari que vol fer fora a un llogater“, explica Adela Agelet, de l’Associació de Veïns de les Corts. “Se’ns van dir frases com ‘aquest edifici està molt malament, hi ha perill de ruïna’… i nosaltres ara demanem que no es toqui ni una pedra, s’ha de fer una reflexió més profunda en el territori”, afegeix Agelet. Les entitats han demanat l’informe per poder estudiar-lo i pensen ja a presentar una queixa formal a l’Ajuntament.

D’altra banda, des de l’Associació de Veïns de les Corts expliquen que mantenir el cap de moltó i les baranes ornamentals per compensar la pèrdua de l’edifici els sembla fora de lloc. “Quan una barana la treu del seu entorn no deixa de ser un tros de ferro treballat, conclou Agelet.