Fa més d’un any que els veïns del passatge de Piera esperen el reallotjament amb les maletes fetes i aquest dijous, per fi, han pogut anar a veure la que serà la seva nova llar a partir del setembre. Aquest dilluns es va fer el sorteig dels habitatges entre 12 unitats familiars, de les 31 famílies amb dret a reallotjament de la fase 2 d’expropiació i reallotjament de la Colònia Castells. La resta dels afectats van optar per la indemnització.

Una de les adjudicatàries és Carmen Valle, que va néixer fa 86 anys en una planta baixa de la colònia. Fa més de 20 anys que espera poder gaudir del seu nou pis i aquest dijous s’hi passejava amb il·lusió però també amb certa incredulitat. L’espera se li ha fet molt llarga i ens explica que no confia gaire que s’hi pugui instal·lar abans de Nadal.

Un cop s’instal·lin als habitatges nous, al passatge de Piera ja no hi quedarà ningú i es donarà per finalitzada la segona fase de la reforma de la Colònia Castells.

carme vall visita nou pis amb la família

La tercera fase, el proper mandat

El proper mandat quedarà pendent d’executar la tercera i darrera fase del projecte. Encara no es coneix el nombre exacte d’afectats per aquesta última etapa. En paral·lel als reallotjaments, es començarà la construcció del parc previst i es rehabilitaran les casetes del passatge de Piera, que estan catalogades i es destinaran a equipaments de proximitat i com a casetes per als jardiners.

Un projecte iniciat fa 15 anys

El Pla de reforma de la Colònia Castells, delimitada pels carrers d’Entença, del Taquígraf Serra, del Montnegre i de l’Equador, va començar fa 15 anys i preveu la urbanització d’una gran zona verda central i la creació d’un parc d’habitatges de protecció oficial.

Els primers enderrocs i reallotjaments de veïns es van fer el 2010 i, després de diverses fases, va quedar aturat el 2016. L’any 2020 es va fer un pas endavant en el desenvolupament del pla urbanístic, quan l’Ajuntament va anunciar que es destinaven 22 milions i mig d’euros a tirar endavant la fase següent de reallotjaments, que ara es duen a terme.