Quan parlem de temperatura a la ciutat de Barcelona convé sempre matisar-ne la zona o el barri, doncs és ben sabuda la diversitat tèrmica que hi ha a la capital catalana a causa de la seva situació -entre dos rius-, la proximitat del mar  i la variació notable de cota entre la façana marítima i els barris pròxims a Collserola.

A banda, com totes les grans ciutats, nota l’efecte d’illa de calor, és a dir, enregistra valors tèrmics més elevats sobretot en hores nocturnes als barris més cèntrics per la inèrcia tèrmica del ciment i l’asfalt, que -de nit- alliberen de forma lenta i gradual la calor acumulada en hores diürnes.

La gràfica que il·lustra aquesta notícia mostra l’evolució prevista de la temperatura màxima i mínima dels pròxims dies representativa per als barris centrals de la ciutat. Caldrà tenir present, però, que en punts pròxims al curs del riu Besòs i el Llobregat, així com a Collserola, s’hi enregistraran valors més baixos, sobretot pel que fa a les màximes en el cas de Collserola i  pel que fa a les mínimes en el cas dels barris més pròxims al curs del riu Besòs o a la vall del Llobregat.

En aquest sentit cal ressaltar que el termòmetre podria arribar a assenyalar 0 ºC en barris com el Bon Pastor, la Verneda i la Pau, el Besòs i el Maresme, la Trinitat Vella, Vallbona i Pedralbes. També en punts elevats com Montbau, St. Genís dels Agudells, Horta, Canyelles o Torre Baró podran fregar aquest llindar.

Temperatura de sensació per sota dels zero graus

El vent de mestral es farà sentir amb alguna ratxa moderada en algun moment entre divendres i dissabte, un factor que caldrà tenir present ja que accentuarà clarament la sensació de fredor sobretot de nit i matinada, quan es podria situar a l’entorn dels zero graus a força indrets. El vent també podrà fer notar més el fred de dia, tot i que s’enregistrin màximes pròximes als 10 ºC en molts casos.

Flocs de neu a tocar del mar

Els darrers mapes van augmentant la possibilitat de precipitació de cara a divendres, especialment a partir del migdia. Ara per ara tot fa pensar que seria feble i que es concentraria a prop de costa i en algun punt del prelitoral, entre la Selva Marítima i el Baix Llobregat.

La presència d’aire molt fred en altura podria implicar que caigués en forma sòlida per sota dels 200 metres, esporàdicament a nivell del mar.

Les pròximes sortides dels models meteorològiques seran claus per poder determinar amb més precisió la probabilitat que divendres es vegi nevar a la ciutat de Barcelona.

A @btveltemps podeu seguir minut a minut l’evolució de tots els pronòstics per a la ciutat de Barcelona i el conjunt del del país.