La majoria dels detinguts són de Barcelona, encara que també s’han fent entrades a altres ciutats com l’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Gavà, Cornellà i Madrid. En total, al llarg del matí hi ha hagut  13 escorcolls. La investigació s’ha centrat a desmantellar un grup de la coneguda com a màfia georgiana implicat en robatoris a domicilis, furts i blanqueig de capital. L’organització movia els diners i els efectes robats cap a altres estructures ubicades fora de l’estat.

Aquesta branca està vinculada al líder de l’organització a l’Europa Occidental, que ja va estar a la presó a França per blanqueig de capital dins l’operació Java, que Mossos i Policia van fer entre el 2010 i el 2011. La policia dona per desmuntada la cúpula de l’organització que, segons els Mossos, és un dels grups d’origen georgià “de més antiguitat i arrelament a l’Estat, amb múltiples antecedents i causes anteriors”.

A primera hora del matí, almenys cinc furgonetes policials han estat al carrer d’Escòcia, a prop del Canòdrom, al barri de Vilapicina i la Torre Llobeta. Un altre dels punts de Barcelona on ha intervingut la policia és al carrer d’Espronceda, a tocar de la Meridiana. En aquesta ubicació, la policia hi ha portat un dels detinguts perquè presenciés l’escorcoll. Al migdia se l’han endut.

La investigació va començar fa dos anys, quan els dos cossos policials van coincidir en la investigació de diferents entramats de la màfia. Les actuacions estan directament relacionades amb la mort per arma de foc de dos georgians a Terrassa. La Fiscalia Especial Anticorrupció i Criminalitat Organitzada ha impulsat la investigació, que ha dirigit el Jutjat d’Instrucció número 2 de Terrassa. Les diligències es mantenen sota secret.

Mentre s’ha fet la investigació, s’han detingut més de 40 persones de cèl·lules independents però subordinades a l’estructura que s’ha desmantellat. Aquests grups es dedicaven als robatoris amb força en domicilis d’arreu de Catalunya. En conjunt, la policia calcula que més de seixanta persones podrien estar relaciones amb els delictes investigats.