L’Ajuntament de Barcelona està reforçant l’atenció als adolescents en temps de pandèmia. El servei d’atenció a joves i famílies del consistori ha incrementat un 37 % les hores d’atenció grupal i individual dels Serveis per a Adolescents i Famílies (SAIF) i ha obert un punt nou “Aquí t’escoltem” a l’Eixample, amb un augment global del 29 % del pressupost destinat a aquest col·lectiu. També s’incrementen les activitats grupals per a joves i famílies, amb l’objectiu de fomentar-ne el benestar emocional.
Aquesta mesura respon a l’augment d’atencions individuals que va fer el servei durant la pandèmia, que va atendre un 46 % més de joves i un 91 % més de famílies amb relació a l’any 2019, segons fonts municipals. L’any 2020, més de 4.700 joves van ser atesos només als punts “Aquí t’escoltem”. Aquestes consultes psicològiques han augmentat, també, en altres serveis especialitzats de la ciutat.
Els donem aquest espai perquè puguin explicar quin és el motiu de demanda, els aspectes que els preocupen
Un punt nou “Aquí t’escoltem” a l’Eixample
Amb l’obertura del punt “Aquí t’escoltem” a l’edifici Transformadors del districte de l’Eixample, la ciutat ja suma un total de 10 espais a la ciutat, un per districte. Aquests punts són espais d’atenció individual i confidencial destinats a donar suport als adolescents, preferentment d’entre 12 i 20 anys, en moments de desorientació, dubte o patiment amb l’objectiu de millorar-ne el benestar emocional.
“Els donem aquest espai perquè puguin explicar quin és el motiu de demanda, els aspectes que els preocupen, i a partir d’aquí fem unes vuit o 10 sessions. Intentem donar-los suport en tot això que ens està exposant”, explica Sandra Leiva, psicològa dels punts d’Eixample i Sants – Montjuïc. Logan Varga, usuari del servei, afegeix que ha pogut “plasmar sentiments i alliberar expressions gràcies al taller de grafits“.
Expressar “sense cap judici ni pressió”
L’educadora social Malaika Comet considera que és necessari “crear espais així, perquè ells es puguin sentir segurs i puguin expressar les coses que necessiten, sense cap tipus de judici ni de pressió“.
El servei “Aquí t’escoltem” incrementa més del doble les hores d’atenció individual, passant de 72 hores setmanals a 160, i suma un matí d’atenció psicològica setmanal a cadascun dels districtes a banda de les dues tardes ja existents. L’atenció es pot fer en format presencial o virtual.
Més hores d’assessorament familiar
El Centre per a Famílies amb Adolescents s’adreça a les persones que exerceixen el rol parental amb nois i noies de 12 a 20 anys. S’ofereix informació, formació i orientació per afavorir l’autoconeixement i revisió de la funció parental, per acompanyar-los en l’exercici empàtic sobre l’etapa adolescent i per promocionar experiències amb altres iguals per convertir la diversitat i el conflicte en una oportunitat d’aprenentatge.
El reforç del servei es preveu amb un increment d’hores d’atenció setmanals, que passarà de 34 a 49, i ajustarà el format de les sessions a les necessitats individuals, familiars o del context. De la mateixa manera, es faran tres activitats grupals anuals dirigides a pares, mares, fills i filles –d’11 a 14 anys– per promocionar eines i recursos que orientin l’acompanyament de l’etapa adolescent i l’exercici de la funció parental en aquest moment vital. En aquesta línia, es durà a terme una jornada matinal en cap de setmana per a les famílies amb adolescents.