La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, ha comparegut a l’Ajuntament de Barcelona per informar sobre l’incendi en un local de la plaça de Tetuan, aquest dimarts, que ha deixat quatre víctimes mortals d’una mateixa família, dues de les quals eren menors d’edat. Pérez ha explicat que la família tenia una “bona vinculació” amb els Serveis Socials i que l’Ajuntament va ajudar-la a tramitar ajudes periòdiques.
En la compareixença, la tinenta d’alcalde ha admès que la família mantenia el local “en les millors condicions” i que l’Ajuntament de Barcelona no li va oferir cap alternativa perquè l’allotjament provisional que podien oferir (pensions) “era pitjor”. A més, ha explicat que la família tenia ingressos de la recollida de ferralla i que això dificultava encaixar una solució.
La família mantenia el local en les millors condicions; era un infrahabitatge, però el que podíem oferir era pitjor perquè era un allotjament provisional
Per Laura Pérez, la tragèdia ha evidenciat “un cas molt clar de pobresa” i ha denunciat que la situació administrativa de la família, sense NIE, els excloïa de prestacions de l’Estat o la Generalitat. A més, la situació irregular tampoc no els permetia entrar a la llista d’espera de la Mesa d’Emergència per a un habitatge social (l’Ajuntament només hi pot derivar les famílies sense papers que han estat desnonades). Per això, ha insistit en la reforma de la llei d’estrangeria perquè “aquestes persones no volen viure d’ajuts, volen treballar”.
“Bona vinculació” amb els Serveis Socials
La tinenta d’alcalde de Drets Socials ha detallat que el Servei d’Intervenció Social de Famílies amb Menors (SISFAM), especialitzat a atendre famílies en situació d’infrahabitatge (assentaments o locals), va establir-hi contacte el setembre del 2020 i que hi va haver sempre “bona vinculació”.
Prova d’això, ha remarcat Pérez, són les 88 intervencions que el SISFAM va fer amb la família, a qui es va oferir acompanyament per aconseguir la targeta sanitària i l’escolarització del fill més gran. També se’ls va empadronar sense domicili fix i es van tramitar ajuts econòmics periòdics per a la roba dels infants, bolquers, farmàcia i transport.
865 persones viuen en assentaments i locals
En la compareixença, la comissionada d’Acció Social, Sonia Fuertes, ha explicat que a Barcelona tenen detectats 86 assentaments on viuen 384 persones, de les quals 53 són menors d’edat. A més, hi ha 105 locals ocupats on viuen 481 persones, de les quals 156 són menors d’edat. Segons Fuertes, “la dinàmica ha canviat” i l’ocupació de locals guanya terreny als assentaments. Tot i això, ha dit que les xifres es mantenen estables els últims dos anys.
L’Ajuntament de Barcelona havia inspeccionat el local
La Guàrdia Urbana de Barcelona i els serveis tècnics del districte de l’Eixample van inspeccionar el 18 d’octubre el local incendiat a la plaça de Tetuan. La tinenta d’alcalde ha dit que es va analitzar l’estructura de l’edifici i es va concloure que no hi havia risc imminent per als ocupants per fer un desallotjament immediat. “Si s’hagués detectat risc imminent s’hauria actuat immediatament”, ha dit Pérez, que ha detallat que aquest any s’han reallotjat 65 famílies.