L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha lamentat la mort dels quatre membres d’una mateixa família en un incendi en un local ocupat de la plaça de Tetuan, aquest dimarts. Les víctimes són dues persones adultes i dos menors d’un i tres anys. En una atenció als mitjans al lloc dels fets, Colau ha assenyalat les entitats bancàries perquè l’incendi s’ha produït en un local que havia acollit un banc.

No pot ser que les oficines bancàries estiguin indefinidament buides i que les propietats se’n desentenguin
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Colau ha explicat que les quatre víctimes vivien en una oficina bancària, que “no era un habitatge” i no reunia les condicions adequades. Una situació que l’alcaldessa ha denunciat que es produeix massa sovint a la ciutat. “No pot ser que les oficines bancàries estiguin indefinidament buides i les propietats se’n desentenguin”.

Serveis Socials havia ofert ajuda a la família

Segons ha explicat l’alcaldessa, els Serveis Socials municipals havien ofert ajuda a la família quan van detectar que al local hi vivien criatures. En concret, se’ls havia ofert tant menjar com la possibilitat d’escolaritzar el fill gran i també poder-ne fer un seguiment mèdic. La intervenció de Serveis Socials s’havia fet de forma proactiva, sense que la família ho requerís prèviament, i arran de diferents intervencions dels Mossos d’Esquadra al local per problemes de convivència.

La seva situació, però, estava profundament condicionada per la manca de NIE dels progenitors, expliquen fonts coneixedores. El pare era de nacionalitat pakistanesa i la mare, romanesa. Tenien la documentació del seu país, però els faltava el permís de residència. Sense la situació regularitzada, no podien inscriure’s a la borsa de sol·licitants d’habitatge de Barcelona ni tampoc rebre la renda garantida de ciutadania o l’ingrés mínim vital. El pare, segons l’ACN, treballava venent ferralla o fent serveis puntuals en el món de la construcció. Anteriorment la família havia residit al barri de Sant Roc de Badalona, també en situació precària.

Pel que fa a les causes, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que totes les hipòtesis estan obertes. Ha detallat que la matinada d’aquest dimarts els Mossos d’Esquadra hi havien actuat per disputes i baralles, tot i que hores d’ara no hi ha constància que ambdós fets estiguin relacionats.