Fa 34 anys que Margaret Álvarez treballa com a professora de primària a diferents escoles catalanes, una trajectòria dedicada als alumnes que ara ha estat reconeguda amb el cinquè Premi Docent de l’Any de la Fundació Jordi Sierra i Fabra i l’Editorial Cruïlla. Aquesta veterana professora explica amb modèstia que les claus són escoltar sempre els alumnes i que puguin expressar el que senten, i per això destaca l’educació en valors a l’aula.

Proximitat i confiança amb els alumnes

Els alumnes ho tenen clar: “Hi ha poques professores com la Margaret, és diferent de tota la resta”, i destaquen el vincle, la proximitat i la paciència de la docent. Propera i molt afectuosa, s’ha convertit en confident dels seus alumnes. Ja fa més d’una dècada que va implantar a l’aula l’espai Necessito Parlar amb Tu, que permet als infants reservar una hora per parlar dels neguits i il·lusions amb la seva tutora. “No m’he trobat professores com ella, que t’escoltin sempre”, relata Gonzalo Gil, alumne seu actualment a l’Escola Pau Casals de Gràcia.

Margaret Lavarez premi Millor Docent de l'any 2021
L’afecte i el vincle amb els alumnes són clau per a la professora Margaret Álvarez

Innovació pedagògica i formació constant

En la seva trajectòria, Álvarez sempre ha apostat per l’aprenentatge competencial i ampli, que vagi més enllà de la cotilla de les assignatures. “És una professora que explica les coses amb jocs i sempre divertint-nos”, relata una altra alumna, Mercè Funes.

La professora destaca que “estima” la seva feina i que cada dia aprèn dels alumnes. En aquest procés de formació constant, ara fa poc ha acabat un màster de psicopedagogia. “La majoria de les meves professores eren més joves que jo però a mi no m’importa, m’agraden els reptes”, afirma.

La seva dedicació i innovació pedagògiques han estat premiades ara després de 30 anys de feina. El jurat que l’ha guardonat en destaca el “tarannà obert, la ferma renovació dels valors i la formació constant”. Com explica un dels membres del jurat, el mestre Jaume Centelles, “la Margaret és una d’aquelles persones que no fan de mestres, sinó que són mestres”.