El Banc de Sang i Teixits fa una crida a les donacions en un estiu en què les reserves, asseguren, estan més baixes del que és habitual. En concret, alerten que hi ha poc més de 5.000 unitats de sang en reserva a Catalunya, que equivalen a les necessitats dels hospitals dels propers cinc dies. El que seria habitual és tenir-ne unes 8.000, per cobrir les necessitats de vuit dies.

Durant aquest mes caldran 20.000 donacions de sang per donar resposta als tractaments i operacions previstos en clíniques i hospitals.

La calor, les vacances i la covid, els motius de la baixada

L’agost és un mes en què habitualment baixen les donacions pel canvi d’hàbits de la ciutadania i perquè no es poden fer col·lectes a les universitats ni a les empreses. Però enguany, segons el Banc de Sang les donacions han baixat més del que passa normalment a l’estiu. Enric Contreras, director assistencial del Banc de Sang, explica que el descens de donacions ja fa dies que es nota: “A l’agost les donacions baixen fins a un 30 %, però aquest any ja estem patint una disminució des de Sant Joan. És la primera temporada estiuenca sense restriccions i la gent té ganes de viatjar”.

Les onades de calor, el primer estiu sense restriccions des de l’inici de la pandèmia i la setena onada de la covid creuen que poden ser els motius que han fet baixar el nombre de donacions. Recorden que després de passar la covid-19 s’ha d’esperar dues setmanes per poder donar.

12 hospitals i 340 col·lectes

Per facilitar les donacions, el Banc de Sang i Teixits ha organitzat col·lectes a municipis turístics com Blanes, Cambrils o Vielha. També hi ha engegada una campanya des de l’inici de l’estiu, per recordar que tot i les vacances “els pacients continuen necessitant sang per als tractaments”. Amb el lema “Viu i fes viure” l’entitat anima la ciutadania a donar sang a qualsevol dels 12 hospitals amb banc de sang o en una de les 340 col·lectes que s’organitzen per tot Catalunya durant l’agost.

Qui pot donar sang?

Pot donar sang qualsevol persona que tingui entre 18 i 70 anys, que pesi 50 quilos o més i que, en cas de ser dona, no estigui embarassada. Al web donarsang.gencat.cat hi ha un cercador amb tots els llocs on es pot anar a donar.