L’antiga presó Model s’ha convertit aquest dimecres en l’escenari d’un acte per commemorar els 30 anys d’insubmissió al servei militar. Va ser el 20 de febrer del 1989, quan vuit joves catalans es van presentar al Jutjat Militar de Barcelona per declarar-se insubmisos. A tot l’Estat en van ser 57 joves. A partir d’aquell moment, van començar una campanya de desobediència civil que va acabar amb la suspensió del servei militar el 2001 després d’un canvi legislatiu.
La presentació de l’acte ha comptat amb les intervencions de dos dels primers joves insubmisos, Yon Sànchez i Josep Maria Moragriega. Sànchez ha destacat que els 13 dies que va estar tancat a la presó Model el 1989 van ser una experiència “molt intensa”, perquè van ser l’inici d’una campanya amb manifestacions diàries i molta presència a mitjans de comunicació.
“La campanya de desobediència civil més forta”
També hi ha hagut parlaments de l’exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater, l’exdiputada de la CUP Gabriela Serra i Marta Minguella, de la CGT. Totes van participar en moviments de suport a la insubmissió. Serra ha dit que “la campanya de desobediència civil més forta i més important a l’Estat espanyol” va ser la de “la insubmissió a l’exèrcit i el servei militar obligatori”. També ha volgut recordar els dos joves que van morir mentre eren a la presó. Sabater ha considerat que la desobediència civil “és una eina de lluita molt forta de la no violència” que, “sobretot quan és col·lectiva pot arribar a canviar coses.”
El final de l’acte ha comptat amb l’actuació del grup Ovidi4, la formació musical de David Fernàndez, exdiputat de la CUP.