Una trentena de persones s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume per exigir a la Generalitat que impliqui els bombers en la detecció de casos de pobresa energètica. Convocats per l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), lamenten que fa prop d’un mes el govern es va comprometre a elaborar un protocol perquè els bombers ajudessin a detectar els afectats per aquest fenomen, però encara no n’ha concretat res.

La idea de l’APE és que, com ja passa amb els Bombers de Barcelona, el cos d’extinció d’incendis de la Generalitat disposi d’un protocol a partir del qual —sempre després d’una intervenció en un domicili— pugui detectar i informar els Serveis Socials de si l’origen del foc pot atribuir-se al mal ús d’un sistema casolà de calefacció o il·luminació. Molts incendis han tingut com a origen brasers, espelmes o una connexió il·legal a la xarxa elèctrica com a mesura alternativa pel fet de no poder pagar els rebuts de la llum, el gas o l’aigua. Un dels darrers, i amb víctimes mortals, és el que es va produir al barri de Sant Roc de Badalona el gener passat.

Setmana reivindicativa

La concentració d’aquest dimecres a la tarda s’emmarca en la Setmana contra la Pobresa Energètica, que organitza l’APE. Vol assenyalar les institucions i empreses que, al seu parer, són responsables del fenomen de la pobresa energètica, tal com ha fet darrerament amb l’ocupació de seus d’empreses energètiques.