L’episodi de pluja de dimarts i dimecres va deixar registres notables a Barcelona, a l’entorn dels 30 litres per metre quadrat, però realment rellevants en altres sectors del país, sobretot cap als Pirineus i el Prepirineu, punts del nord-est, així com al prelitoral, on es van superar els 70 o 80 litres per metre quadrat.

Es manté la prealerta del pla Inuncat

La pluja -especialment abundant a les capçaleres- va fer augmentar sobtadament el cabal de diversos rius catalans, un fet que va implicar l’activació per part de Protecció Civil de la Generalitat el pla d’emergències Inuncat en fase d’alertaDimecres al vespre es va donar per finalitzada l’alerta, i es va rebaixar a la fase de prealerta, una situació que encara es manté dijous al matí, ja que els cabals, malgrat que ja no presenten perill, encara són elevats.

Dimecres, a causa de les abundants precipitacions, van incrementar-se de forma sobtada el cabal de rius i rieres de les comarques de Girona, Osona i el Vallès Oriental. Van arribar a nivell d’alerta en el cas del riu Ter, i a valors elevats a la Muga, Fluvià, Congost i Tordera, entre d’altres.

Les pluges del prelitoral i litoral central -de més de 50 litres per metre quadrat- van fer créixer notablement també el riu Congost i el Mogent, un increment que va notar-se també  aigües avall. El riu Besòs anava molt ple a la desembocadura, on van anotar pics màxims pels volts del migdia, superiors als 75 m3/s per Santa Coloma de Gramenet.

Dijous a les 10 del matí, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, el cabal ja havia baixat de forma considerable i era inferior a 25 m3/s en aquest indret.

Gruixos de neu rècord als Pirineus

L’enèsima nevada de la temporada als Pirineus implica que, actualment, diverses estacions meteorològiques de muntanya del Servei Meteorològic de Catalunya enregistrin els gruixos més elevats de tot l’hivern, rècord dels últims en alguns casos. És el cas de l’estació automàtica del Prat d’Aguiló, al nord del Cadí, que dimecres va arribar a anotar un gruix màxim de 230 cm, el valor més elevat dels darrers 14 anys, des que s’anoten dades, i superant els 202 cm del dia 18 d’abril del 2009.

El del Cadí és l’únic rècord de gruix acumulat. Dimecres l’estació del Meteocat de Boí (cota 2.535 m) va anotar el gruix màxim dels seus 19 anys de dades, concretament 343 cm. També va saltar el rècord vigent fins ara a l’estació del Port del Comte (2.316 m), on ahir es van superar els 150 cm de gruix total.

El perill d’allaus és molt aparent aquests dies. Protecció Civil manté activada, en aquesta línia, el pla Allaucat en fase de prealerta als Pirineus.