Aquest és el taüt més sostenible de Barcelona Serveis Funeraris. Està pensat per a la incineració, un tipus de funeral que allibera de mitjana 150 quilos de diòxid de carboni. "La part inferior és la que manté el cos quan l'introduïm dins del forn crematori. Les altres dues parts, la central i la superior, es retira i es recicla." Per aconseguir un funeral ecològic cal que el fèretre tingui poca fusta i que, en qualsevol cas, el material vingui de prop i disposi de certificació forestal. També s'hi han de minimitzar els ornaments metàl·lics i evitar vernissos tòxics. A l'interior, els teixits han de ser naturals, com ara de cotó. El mateix passa amb la roba. "Està obert per darrere, precisament, perquè quan el difunt el posem dins del fèretre es pugui posar bé l'americana." Recordatoris de paper reciclat, flors d'agricultura de proximitat i ecològica o urnes que es desfan a l'aigua i sota terra són també part de l'ecofuneral. Una alternativa que manté el preu del funeral tradicional i que té la certificació de la Fundació Terra. MARTA PAHISSA, directora de la Fundació Terra "Es racionalitza i es posa una mica de sentit comú en tot el procés funerari. Per un costat, no cal potser tenir tres cotxes d'acompanyament, sinó que es pot tenir un microbús per anar junts al cementiri." Per tirar endavant la iniciativa, ha estat clau la participació de l'asseguradora Ergo. La companyia, del grup DKV, ja ofereix una pòlissa de funeral sostenible per als clients de Barcelona. De moment, se cenyeixen a la ciutat perquè el del cementiri de Montjuïc és l'únic de tot Espanya que té un crematori capaç de minimitzar les emissions de partícules en incineracions.

Un funeral pot ser sostenible des de molts punts de vista. El taüt ha de ser fet amb poca fusta, que ha de ser de proximitat i certificada. A més, s’hi han d’evitar els ornaments metàl·lics i els vernissos contaminants. També les flors poden provenir de cultius ecològics del Maresme, en lloc de venir de l’Amèrica Llatina. Pel que fa als teixits, tant del difunt com de l’interior del taüt, cal que siguin naturals, de lli o cotó. Fins i tot els botons són de fusta. Tot això permet reduir la contaminació que va associada a un decés, sobretot en el cas de les incineracions, ja que es crema menys fusta i menys materials contaminants. Després, les cendres es poden posar en urnes que es desfan a l’aigua o sota terra.

En cas que el difunt sigui enterrat, el nínxol s’hauria de segellar amb materials naturals, no pas silicones. El trasllat dels acompanyants es pot fer en microbús, en comptes de fer-lo en tres cotxes. I els recordatoris es farien en paper reciclat.

La Fundació Terra que ha estat qui ha elaborat l’estudi per determinar tots aquests factors a millorar en els funerals convencionals des del punt de vista mediambiental. Així, el Grup Mémora, que gestiona els Serveis Funeraris de Barcelona, ha estat pioner a implantar l’ecofuneral. Aquest servei es vehicula també a través de l’asseguradora Ergo, que ja ofereix pòlisses compromeses amb el medi ambient. Es calcula que cada incineració pot emetre a l’atmosfera més de 150 quilos de CO2, un dels principals gasos de l’efecte hivernacle.