Membres de l’anomenada Acampada per la Llibertat i els Comitès de Defensa de la República han omplert la plaça de Sant Jaume aquest diumenge al matí. Sota el lema “L’escola en català, ara i sempre“, 1.500 persones segons la Guàrdia Urbana tenien per objectiu contrarestar una protesta convocada per Hablamos Español contra la immersió lingüística. Les entitats independentistes han demanat “no cedir espai al feixisme” i protegir la llengua catalana contra aquells que, diuen, s’hi manifesten en contra. La crida ha aconseguit que la plaça de Sant Jaume estigui plena de manifestants.

Aquesta crida arriba després de la manifestació d’Hablamos Español per “reclamar els drets lingüístics dels castellanoparlants“. Les entitats unionistes han convocat la marxa a les 12 h a la plaça de la Universitat. Estava previst que després baixi fins a la plaça de Sant Jaume, on es podria coincidir amb la concentració independentista. Finalment, els organitzadors de la marxa han decidit canviar el recorregut per evitar aquesta trobada i s’han aturat a la plaça de Ramon Berenguer.

Algunes persones convocades per l’Acampada per la Llibertat i els CDR han enganxat llaços grocs, estelades i altres elements a l’escenari on estava previst que Hablemos Español fes els parlaments. Davant de la possibilitat que les dues protestes poguessin coincidir, agents antidisturbis dels Mossos d’Esquadra han establert un cordó policial. Minuts després, els operaris han desmuntat l’escenari.

Enfrontament puntual

Tot i l’anunci d’Hablamos Español de canviar el recorregut de la marxa, els manifestants independentistes han barrat l’entrada a la plaça de Sant Jaume per evitar una possible entrada dels unionistes. Durant aquesta acció, una dona ha increpat els manifestants i hi ha hagut un petit enfrontament.

Al llarg de la concentració ha plogut. Des de l’Acampada per la Llibertat han demanat a la gent que no marxi malgrat la pluja per evitar que la manifestació contra la immersió lingüística acabi a Sant Jaume.

Acampats des de la Diada

Abans de la concentració de la plaça de Sant Jaume, aquest espai estava ocupat per l’Acampada per la Llibertat. Aquesta acampada va començar l’11 de setembre per denunciar que els polítics no estan complint el mandat de l’1-O, perquè, diuen, es tractava d’un referèndum vinculant. Des de l’assemblea de l’acampada expliquen que, amb aquesta acció, reclamen que el govern desobeeixi i porti a terme la República.

Fins aquest diumenge hi havia acampades una quarantena de persones que s’organitzaven en torns i comissions amb l’objectiu de fer, més endavant, tallers i xerrades. De moment, afirmen que  es quedaran a la plaça de Sant Jaume indefinidament.

Interior descarta desallotjar l’acampada de Sant Jaume

Abans que es convoqués la concentració a la plaça de Sant Jaume per neutralitzar una protesta contra la immersió lingüística, la conselleria d’Interior va dir que no està previst desallotjar aquest diumenge l’Acampada per la Llibertat, instal·lada a la plaça de Sant Jaume des de la passada Diada. Així ho va comunicar el departament a través de les xarxes socials, que va afirmar que els Mossos garantiran “la llibertat d’expressió i el dret de manifestació de tothom i sense distinció, sempre que aquests drets fonamentals s’exerceixin democràticament i de forma pacífica”.

La resposta d’Interior va arribar després d’una denúncia de l’acampada independentista en què explicaven que agents de la policia catalana van demanar-los que abandonessin l’acampada abans de diumenge. Interior ha desmentit qualsevol possibilitat de desmantellar-la.