L’associació 9 Barris Acull, una de les associacions més grans de la ciutat en matèria d’acollida, veu perillar el futur del projecte per problemes econòmics. L’entitat assegura que segons la llei estatal de subvencions perdran una part important del finançament que reben a través d’un conveni. De moment, ja ha hagut de reprogramar algunes de les activitats com ara el Festival de Sopes en espera d’aconseguir pressupost.

Per aquest motiu, 9 Barris Acull ha fet una crida a l’Ajuntament per trobar fórmules que garanteixin la viabilitat econòmica del projecte. Paral·lelament, també busquen alternatives de finançament amb entitats privades que vulguin becar una part de la despesa de l’entitat.

Pèrdua de finançament dins el conveni amb l’Ajuntament

Segons expliquen des de l’entitat, el conveni signat l’any 2008 l’Ajuntament de Barcelona cobria el 80 % de les despeses del projecte. L’any passat la xifra es va reduïr al 74 % i alerten que amb l’adaptació a la llei estatal la subvenció es retallarà fins al 50 %. Tot plegat en un context en el qual 9 Barris Acull es reivindica com una xarxa essencial per fomentar la convivència, la diversitat i la igualtat de drets.

Més de 3.000 persones ateses en un any

L’any passat, 9 Barris Acull va oferir els seus serveis a de 3.500 persones, de les quals un 60 % es trobaven en situació irregular i la majoria, un 65 %, eren dones. En aquest sentit, l’entitat ha esdevingut un punt d’assessorament de temes legals, de salut, d’ensenyament, treball i habitatge per a les persones migrants. Els treballadors i voluntaris de l’entitat atenen usuaris principalment de Nou Barris, però cada cop hi ha més consultes d’altres districtes.

Més de 20 anys promovent la convivència

Nou Barris Acull es va crear fa 22 anys arran del tancament d’un grup de persones migrants a la parròquia de Santa Engràcia, a la Prosperitat. En aquestes dues dècades ha estat molt activa en un districte amb una població d’origen molt divers i amb unes necessitats socials importants.

Entre les activitats destacades que organitza 9 Barris Acull hi ha el Festival de Sopes del Món Mundial, un punt de trobada de convivència i diversitat entre olles i foc. L’entitat es va implicar també en la mediació per l’obertura de l’oratori del carrer del Japó, i va ser clau per rebaixar la tensió i promoure la convivència al carrer.