L’Hospital del Mar ha posat en marxa un programa quirúrgic que utilitza un colorant —fluoresceïna sòdica—per millorar la detecció de les cèl·lules tumorals en pacients que se sotmeten a una cirurgia per extirpar-los una metàstasi tumoral al cervell.

Aquest colorant fa que les cèl·lules tumorals brillin amb fluorescència de color groc quan s’observen a través d’un microscopi. S’ha provat també en altres patologies, com algunes d’oftalmològiques, segons informa l’hospital.

El centre va començar a treballar amb aquest colorant a finals del 2022. Al quiròfan es prenen mostres de la zona il·luminada per la fluoresceïna sòdica i s’envien al Servei de Patologia per certificar que són cèl·lules tumorals i continuar amb la resecció del tumor.

La fluorecència es fa durant la cirurgia

Gloria Villalba, neurocirurgiana i responsable de la cirurgia oncològica en el cervell a l’Hospital del Mar, ha assegurat que la fluorescència dona una informació “molt rellevant”, perquè pot ajudar a fer visibles les cèl·lules malignes més enllà de la càpsula tumoral. Aquest mètode permet confirmar durant la cirurgia si són cèl·lules tumorals o no i extirpar la zona afectada.