La xarxa d’entitats 9 Barris Acull tanca l’any amb una mostra que recorda la gran diversitat que hi ha a Nou Barris i les múltiples raons que duen a les persones a emigrar. La guerra, els estudis, la persecució política, religiosa o simplement la voluntat de millorar les condicions econòmiques o de vida són els arguments dels 14 casos que es presenten en format fotogràfic en blanc-i-negre.

A les dècades dels 60 i 70 persones vingudes d’arreu d’Espanya van configurar bona part del territori de Nou Barris. Van arribar cercant una vida millor, amb més oportunitats. Als anys 90, es va viure una nova onada migratòria. Aquest cop les persones provenien de més lluny, però moltes històries tenien punt comuns i tots ells aspiraven a noves i millors vides. Avui dia, el districte conserva una gran varietat d’aquests ingredients amb persones d’arreu del món. Aquesta diversitat d’històries és la que reflecteix l’exposició que es pot veure a l’Espai Via Favència fins a finals de gener. “Vam fer l’exposició per reflectir la realitat de Nou Barris, de la qual a vegades no som conscients, que som un districte fet de la immigració —explica Lourdes Ponce, membre de la Xarxa 9 Barris Acull. “Moltes vegades la pobresa no és només el motiu que impulsa la gent a marxar del seu lloc d’origen. Hi ha molts motius, religiosos, d’aspiració de millora, polítics, socials…  des de gent que va arribar de la Catalunya profunda per poder estudiar, a gent que va emigrar per exiliar-se políticament del seu país i gent que ha vingut per trobar un futur millor, és la història de la immigració“.

Una de les entitats que ha participat activament en la mostra ha estat 9 Barris Imatge. “Són fotografies molt maques i valia la pena convertir-la en exposició  —assegura Ponce. Al principi ens va semblar arriscat fer les fotos en blanc i negre, perquè les tonalitats més fosques costen més d’il·luminar, però han quedat molt bé.” Les fotografies venen acompanyades d’un parell de frases que resumeixen l’origen i l’essència dels protagonistes. La idea és que tothom que visiti l’exposició pugui identificar-se amb alguna de les històries i descobrir que la gent de Nou Barris és d’arreu.