Els futurs mestres han fet aquest dissabte les PAP 2024 a Catalunya, les proves per accedir al Grau d’Educació Infantil i al Grau d’Educació Primària. 5.119 alumnes, 4.077 dels quals són dones, han fet aquests exàmens per avaluar les seves competències comunicatives i de raonament i les seves habilitats en diversos àmbits de les matemàtiques. Els resultats de les proves d’aptitud personal es publicaran el 8 de maig. A Barcelona hi ha un dels cinc tribunals d’arreu de Catalunya.

Un examen de llengua i un altre de matemàtiques

Com en les edicions anteriors, les proves estan dividides en dos exàmens diferents: un de competències lingüístiques i un altre de lògica matemàtica. Alguns aspirants, com la Maria, asseguren quen e, l’examen de llengua, “les faltes han costat una miqueta més”. En el mateix sentit, en Roger admet: “Tinc problemes amb l’ortografia. Segurament em sancionaran per això”. Per contra, els alumnes que venen d’una formació humanística han mostrat més preocupació per la prova de matemàtiques. Sigui com sigui, en la majoria de casos han preparat les proves durant mesos en acadèmies i fent simulacres d’exàmens.

Què són les PAP?

Les proves d’aptitud personal (PAP) són uns exàmens que exigeixen la majoria d’universitats abans de cursar els graus d’Educació Infantil i Primària. Els únics centres que no demanen haver superat aquestes proves són la Universitat Ramon Llull (URL) i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). En aquests casos, segueixen un procés d’admissió propi.

Els resultats de les PAP, el 8 de maig

Després d’haver fet els exàmens, els aspirants a mestres hauran d’esperar al 8 de maig per conèixer els resultats de les proves. Si no estan d’acord amb les notes, els aspirants podran demanar-ne una revisió entre el 8 i el 10 de maig. La qualificació de les PAP és apte o no apte i, un cop superada la prova, té una validesa indefinida. En cas que no siguin aptes, tenen l’oportunitat de presentar-se a la convocatòria extraordinària el 18 de juliol.