Les estafes cada vegada tenen més pes en el món delictiu i de fet, juntament amb els enganys i els fraus, van a l’alça a Catalunya. Segons l’Enquesta de seguretat pública, que ha elaborat el Departament d’Interior a una mostra representativa de 7.995 persones, el 33,9 % dels delictes patits a Catalunya el 2022 van ser enganys, fraus o estafes. “Les estafes pugen molt i són una de les prioritats dels Mossos d’Esquadra”, afirma el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Davant d’aquest panorama, la policia catalana ja està destinant recursos a posar l’accent a combatre la ciberdelinqüència, segons Elena.

L’estudi apunta que el més comú són els càrrecs fraudulents a targetes bancàries i els enganys a l’hora de comprar algun producte o contractar algun servei. Amb menor mesura també es comet la falsificació de dades personals o la difusió d’informació sensible.

Un delicte poc traumàtic i que es denuncia poc

Aquesta tipologia de fets delictius fa que la sensació d’haver estat víctima d’un delicte, però, sigui menor. Precisament l’estudi apunta que només una quarta part de les persones victimitzades ho recorden de forma espontània abans que se’ls pregunti directament. És a dir, moltes persones no tenen la consciència d’haver estat víctimes d’un delicte que qualifiquen de poc traumàtic. Tant és així que els delictes comesos en línia es denuncien poc tot i ser els més nombrosos. Segons Interior, la meitat dels enquestats diuen que no denuncien haver estat víctima d’una estafa perquè pensen que la policia “pot fer-hi poca cosa”.

L’agressor sovint pot ser un conegut

Pel que fa a les agressions o les amenaces, gairebé un 13 % de les comeses van ser de caràcter sexual i en la immensa majoria dels casos (94 %) les víctimes van ser dones. Gairebé en vuit de cada 10 dels casos les agressions, amenaces o intimidacions van ser a càrrec d’un home (o més d’un). I encara una altra dada rellevant: sovint és una persona coneguda qui comet aquest tipus de delicte, en el 45 % dels casos.