Un arbre de grans dimensions dels jardins de Torre Girona ha caigut aquest dimarts pels volts de les 8 del matí sobre la tanca del recinte. L’impacte ha trencat l’enreixat i l’exemplar ha quedat estès sobre la vorera. Els Bombers de Barcelona s’hi han desplaçat per retirar les restes de l’arbre, que han recollit els tècnics de medi ambient.

L’accident s’ha produït, justament, una setmana després de l’obertura de l’espectacle nadalenc ‘Natura encesa’, que ha aixecat crítiques entre els veïns perquè consideren que la instal·lació de llums i música té un impacte en la fauna de la zona. Aquest mateixos veïns sospiten que la caiguda de l’arbre està relacionat amb l’espectacle.

Són conscients que la sequera hídrica ha contribuït al mal estat dels arbres, però segons la Rosa Maria Garcia, assessora de medi ambient de l’entitat, durant els treballs d’instal·lació es van talar arbres, es van retirar matolls i arbustos que hi havia al voltant dels arbres i es va compactar el terreny, “fet que ha deixat desprotegits els arbres”. Asseguren també que per la zona hi “passen moltes màquines” i que “s’han fet camins amb el pas de la gent que visita l’espectacle, cosa que perjudica el jardí”.

L’estrès hídric i les ratxes de vent, possibles causes de la caiguda

L’Ajuntament ha informat que l’arbre caigut és un cedre que ha bolcat probablement a causa de l’estrès hídric acumulat, que li ha provocat debilitament, combinat amb ratxes de vent durant la nit. Els equips tècnics han pogut comprovar que aquest exemplar “no suportava ni subjectava cap element de la instal·lació de Natura Encesa”.

Els promotors de ‘Natura encesa’, denunciats per danys ambientals

L’Associació de Veïns de la Zona Universitària ha interposat una denúncia contra els promotors de l’espectacle ‘Natura encesa’, agafant-se als informes de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que aconsellaven de no dur a terme l’espectacle ‘Natura encesa’ als Jardins de Torre Girona de Pedralbes, ja que la instal·lació posa en risc la biodiversitat documentada a l’espai, donada la contaminació lumínica i acústica que provoca el muntatge nadalenc.