Imatge: Mònica Moreno

Des de l’inici de la pandèmia de la covid, fa gairebé tres anys, han mort a Catalunya 29.290 persones. Són dades del Departament de Salut, des del març del 2020 i fins al desembre del 2022. La xifra s’assimila al nombre d’habitants del barri d’Horta de Barcelona, que segons el darrer cens té 28.055 ciutadans. També s’hi aproxima bastant la xifra de ciutadans que hi ha a la Verneda i la Pau, que és de 28.798 persones.

Aquestes dades recullen les defuncions de persones que han mort per covid i aquelles que ho han fet també per altres motius derivats de la malaltia.

Les pitjors dades de la pandèmia: més de 400 morts en un sol dia

Segons les dades de Salut, des del 20 de juny i fins a l’última setmana del mes de desembre del 2022, han mort a Catalunya un total de 1.654 persones per la covid, és a dir, una mitjana de més de nou persones al dia. Les xifres són altes, però queden lluny de la que es va assolir el 30 de març del 2020, en plena pandèmia. Aquell dia, en 24 hores van morir 417 persones. De fet, entre els mesos de març i abril, es van produir més de 300 morts diàries.

La primera mort oficial per covid a Catalunya va ser el 6 de març del 2020, una dona de 87 anys que va morir a l’Hospital de Can Ruti de Badalona. Aquell dia, segons recull l’Agència EFE, un centenar de professionals sanitaris es van haver d’aïllar per haver estat en contacte amb pacients infectats. Només vuit dies després, el 14 de març, el Govern espanyol va decretar l’estat d’alarma per la pandèmia.