Foto: Jorge Ramírez

Des de l’inici de la pandèmia la covid ha anat mutant i ha tingut desenes de variants i subvariants. Ara n’hi ha una que comença a ser predominant als Estats Units i que s’està expandint amb rapidesa: l’XBB.1.5.

Ja representa el 40 % dels casos de covid al país nord-americà —fins a la setmana passada era el 20 %— i en algunes ciutats com Nova York és la predominant: suposa el 75 % dels casos confirmats.

Responsables dels centres de control i prevenció de malalties nord-americans —els coneguts com a CDC— alerten que aquesta subvariant és més transmissible que d’altres, tot i que es desconeix si pot tenir efectes més greus.

La UE vol blindar-se dels casos de la Xina

Mentrestant, la Unió Europea vol començar a prendre mesures per blindar-se de la variant BF.7, a la qual s’atribueixen el 80 % dels casos de la Xina.

El Comitè de Seguretat Sanitària de la Unió Europea ha proposat fer testos de covid als viatgers procedents del país asiàtic abans que s’embarquin als avions, així com incrementar el monitoratge de les aigües residuals dels aparells. Ho ha dit a Twitter la comissionada de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea, Stella Kyriakides.

Aquesta i altres mesures implantades als aeroports d’arribada de vols xinesos, com Itàlia i Espanya, han provocat que el Govern xinès hagi advertit que hi respondrà amb represàlies.