L’Observatori contra l’Homofòbia va registrar al llarg del 2022 101 incidències a Barcelona (237 a Catalunya). Es tracta d’una dada que engloba des d’agressions físiques a insults, males praxis o discriminacions. Aquestes 101 queden lluny de les 184 de l’any 2021, però des de l’Observatori alerten que “tot i que n’hi ha hagut menys, han augmentat un 20,4 % les agressions físiques. Són menys però més violentes i intenses”, ha afirmat Eugeni Rodríguez, president de l’entitat. De fet, és el primer any en què les agressions físiques encapçalen les discriminacions, davant de les agressions verbals.

Creixen els atacs al col·lectiu trans

Una altra preocupació és que hi ha hagut un augment d’un 38,1 % de les incidències contra el col·lectiu trans. Dins d’aquest, les dones trans han estat les que més han patit atacs d’algun tipus.

I, en general, tant els atacs a aquest col·lectiu com a la resta de persones LGTBI tenen lloc, majoritàriament, a la via pública, per davant de les xarxes socials i internet, i del transport públic.

Satisfacció per l’actuació contra l’atac de Plaça de Catalunya

Aquestes són dades encara provisionals, que podrien canviar si arriben noves denúncies dels darrers dies. Des de l’Observatori s’han ofert públicament per donar suport jurídic i d’acompanyament piscoemocional a les víctimes, com els dos homes atacats dins un tren aquest dilluns.

Sobre aquest cas, per cert, des de l’Observatori s’ha felicitat per la bona actuació per part de Renfe, com de Mossos i del viatger que va col·laborar i va aturar el tren. “Aquest cop no podem parlar d’indiferència”.

Pendents de l’informe del Parlament de Catalunya

Per sobre de totes aquestes dades, l’Observatori diposita la confiança un informe del Parlament de Catalunya en el qual han col·laborat i que es farà públic a mitjans de gener. El document especificarà vies per revertir aquesta situació.

Independentment d’això, reclamen una reunió urgent amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per tractar la situació actual.