El 19,8 % dels joves catalans enquestats en un estudi de la Fundació per a la Seguretat Pública consideren que la violència per enfrontar-se a la policia està justificada davant d’un comportament dels agents que considerin inadequat o que els faci sentir-se atacats. En situacions de protestes contra abusos de poder, el suport a la violència augmenta fins a un 25,9 % dels enquestats, els quals hi estan d’acord.

Molts joves el que veuen és que hi ha un increment de la pressió policial envers ells”
Sílvia Vázquez, presidenta del Gesop

Els joves no se senten respectats per la policia

La fundació explica que s’ha elevat “el grau de permissivitat de la violència” cap a altres individus i contra la policia. Considera que un dels factors clau és millorar la confiança i la legitimitat dels joves envers els cossos de seguretat. El president de la fundació, José Gázquez, ha detallat que hi ha un sentiment generalitzat entre els joves de no ser respectats per la policia. En aquest sentit, ha apuntat que caldria més formació entre els agents sobre com adreçar-se a aquest col·lectiu de manera més efectiva.

“Molts joves el que veuen és que hi ha un increment de la pressió policial envers ells. Quan no és la covid-19 és que els multen per cometre infraccions en patinet o per beure al carrer. Aquest contacte entre jove i policia s’ha incrementat i és negatiu o, per als joves, repressor”, ha dit Silvia Vázquez del GESOP. En aquest sentit, l’estudi analitza l’estat de frustració del col·lectiu tenint en compte que un entorn com les botellades el consideren com el seu espai per socialitzar.

Els joves aproven amb un 6 la policia

La Fundació per a la Seguretat Pública es va crear després dels incidents greus de l’estiu del 2021, amb macrobotellades i aldarulls a les festes de Gràcia, de Sants i la Mercè. Una de les sorpreses per als responsables de l’estudi que s’ha presentat aquest dimarts és que el jovent català aprova, en general, la tasca policial. Concretament, puntuen amb un 5,8 els Mossos d’Esquadra i amb un 5,5 les policies locals.

L’enquesta s’ha fet amb 800 joves de Catalunya, majoritàriament de la província de Barcelona i de diferents contextos socioeconòmics. Sobretot s’ha centrat a analitzar la relació entre el jovent i la policia en entorns com les botellades.