El 15 de març del 2006, els Bombers van haver de desallotjar els 31 habitatges del número 338 del passeig de Fabra i Puig. Cap al migdia, la veïna del 1r 4a va alertar d’esquerdes importants a la paret del seu menjador. “Tornàvem tranquil·lament a casa i veiem ja molts puntals a la porta, molta urbana, agents socials —recorda la Sílvia Còrdova, una de les 85 veïnes desallotjades aquella tarda—. Ens dèiem els uns als altres: Què passa? Ens desallotgen, perquè han trobat una esquerda una esquerda monumental, i era un risc perquè era una paret mestra”. 

Materials envellits i excés de càrrega

Aquella nit els veïns no vam poder dormir a casa. I aquells que no tenien familiars o cap altre pis on anar, els van allotjar per uns dies en un hotel. Passat el primer ensurt, alguns van poder tornar a entrar a casa seva. L’immoble, construït en la dècada dels 60, no havia estat rehabilitat, tot i trobar-se a la zona afectada pel pla de rehabilitació del Turó de la Peira. 

La notícia als informatius de betevé el dia dels fets

No va ser un segon ensurt per aluminosi

Les primeres hipòtesis apuntaven que la causa podria ser l’aluminosi, com en el cas del bloc que es va esfondrar al carrer del Cadí ara fa 31 anys i que va desfermar l’alarma al barri respecte al model constructiu. L’arquitecte de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Boixadé, però, va concloure que les esquerdes aparegudes a l’edifici del número 338 del passeig de Fabra i Puig eren fruit d’un problema estructural de l’edifici. Entre les causes hi havia la fatiga dels materials de construcció i un excés de càrrega.

Un any i mig de rehabilitació integral

En només tres dies es van apuntalar tots els pisos de quatre de les plantes. La rehabilitació integral de la finca va durar un any i mig. La majoria dels veïns va decidir marxar durant les obres. Només una petita part, com la Sílvia, hi van conviure. “Vaig contar 98 puntals en un pis de 61 metres quadrats, 98 puntals”, recorda.    

Poc després d’aquest incident, la inspecció tècnica dels edificis sospitosos de tenir patologies estructurals va passar a ser obligatòria a Catalunya. Fa cinc anys, els veïns del 338 de Fabra i Puig van passar-ne la primera.