Tips dels presumptes casos de corrupció i de les retallades. Així s'han mostrat la majoria dels milers de ciutadans, vint mil segons la Guàrdia Urbana, que aquest migdia s'han manifestat pel centre de Barcelona. Els preocupa el que està passant i sobretot el futur dels més joves. Entre els manifestants hi havia moltes persones que s'han vist afectades per expedients de regulació. És el cas dels treballadors del grup PG. Els treballadors públics també han volgut mostrar el seu rebuig a les retallades anunciades recentment per la Generalitat. Asseguren que afectaran de nou la qualitat dels serveis públics.

La manifestació ha començat a les 12 h a més de 60 ciutats espanyoles. A Barcelona, el punt de trobada era la plaça de Catalunya amb el passeig de Gràcia. Els diversos col·lectius i entitats que hi participen tenien diferents punts de trobada previstos al llarg del passeig. La manifestació ha avançat per la ronda de Sant Pere per baixar per la via Laietana.

Els primers convocants són els sindicats CCOO, UGT i USOC, en el marc d’una mobilització impulsada per la Confederació Europea de Sindicats (CES) de cara al Consell Europeu de la setmana vinent. Els sindicats no estan d’acord amb les polítiques d’austeritat imposades des de la Unió Europea i volen incidir en el Consell Europeu, que es reunirà dijous i divendres.

A la manifestació de Barcelona hi participa la Plataforma Prou Retallades, tot un seguit d’entitats i col·lectius que lluiten per frenar la retallada dels recursos públics a l’educació i la sanitat. El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha tornat a demanar que la ciutadania pugui participar en consultes sobre les retallades en la gestió dels serveis que els afecten. Gallego ha dit que “cal combatre l’atur amb més democràcia”, perquè només amb la participació de tothom s’aconseguirà regenerar un sistema que no funciona ni des del punt de vista econòmic ni polític.

I és que l’altre ingredient important de la mobilització d’avui és la lluita contra la corrupció i a favor d’una regeneració democràtica. “La corrupció no crea ocupació”, s’ha cridat al llarg de la marxa. El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha demanat que les institucions s’apliquin a condemnar les pràctiques tant dels corruptors com dels corruptes, subratllant que d’enriquiments il·lícits n’hi ha tant al sector privat com al públic.

La secretària general de la USOC, Antònia Gil, ha advertit de la situació en què queden cada cop més treballadors que no troben feina. Gil denuncia l’existència cada cop més important de bosses de pobresa entre els aturats que, anys després de quedar-se a l’atur, no aconsegueixen recol·locar-se i es queden sense cap subsidi. Són les víctimes més flagrants de l’actual crisi econòmica.

La Plataforma Sindical Unitària dels serveis públics ha afegit al lema central de la mobilització el sublema “Ni privatitzacions ni retallades”, en el marc de les protestes del col·lectiu de treballadors del sector públic català contra les noves retallades previstes per aquest 2013. Han acudit a la marxa amb samarreta negra com element simbòlic de la marea negra que convoquen els divendres a tota mena de centres públics.