JOSEP YÁÑEZ, responsable de manteniment d'Endesa al Barcelonès "És un transformador que es va posar en servei al 1965 per realimentar els petits subministres que hi havia al cementiri, ha estat en funcionament fins al dia d'avui i arran dels treballs que s'han fet a la xarxa de distribució de la zona de Sants Monjuïc, ha permès retirar aquesta instal·lació."

El transformador més antic de la xarxa elèctrica de la ciutat es va desconnectar el 9 d’abril passat, tot i que funcionava perfectament. L’aparell, situat en un centre de transformació de l’Ajuntament de Barcelona, es va utilitzar durant 50 anys. Alimentava els subministraments elèctrics del recinte del cementiri de Montjuïc. Després de la remodelació elèctrica que s’ha fet al districte de Sants-Montjuïc s’ha desmuntat la infraestructura perquè ja no és necessària. La caseta on s’ubicava la infraestructura retornarà a mans de l’Ajuntament.

Una peça de museu

Es tracta del model de fabricació belga Thomson Houston & Carels de 150 KVA. La peça ha anat a parar a mans del Fons Històric d’Endesa que s’encarregarà de netejar-la, restaurar-la per incorporar-la després al patrimoni industrial de la companyia.