Dos mestres del pa i de la pastisseria creativa, Daniel Jordà i Oriol Balaguer, han creat un pa amb xocolata solidari que durant tota aquesta jornada (el Dia Mundial del Càncer d’Ovari) es vendrà en diferents establiments. El repte que els van plantejar des del Vall d’Hebron era convertir en comestible el símbol de la lluita contra aquesta malaltia, un llaç verd. Per acolorir el pa, Daniel Jordà ha recorregut a una microalga.

L’objectiu de la iniciativa és donar visibilitat a aquesta malaltia, encara molt desconeguda entre la població i de la qual cada any es diagnostiquen més de 3.000 casos a Espanya. El càncer d’ovari té una elevada taxa de mortalitat, ja que encara no existeix un diagnòstic precoç eficaç.

Cada pa amb xocolata costarà un euro i servirà per recaptar fons per a la investigació del càncer d’ovari al Vall d’Hebron Institut d’Investigació, una recerca que se centra a identificar noves teràpies que permetin millorar el pronòstic actual de la malaltia. També aquest dijous, durant tot el dia, als vestíbuls de les àrees Maternoinfantil i general de l’Hospital Vall d’Hebron, s’hi instal·laran diversos punts informatius, amb la participació de representants de l’Associació d’Afectats per Càncer d’Ovari, amb la finalitat de difondre els símptomes de la malaltia entre les persones que vagin al centre hospitalari.

Un càncer desconegut i molt agressiu

El càncer d’ovari representa entre el 4 i el 5% de tots els càncers en la dona, és la cinquena causa de mort per càncer en general i la segona causa de mort per càncer ginecològic després del càncer de cèrvix. A Espanya es diagnostiquen uns 3.300 casos anuals de càncer d’ovari, el quart més freqüent dels tumors després del de mama, el colorectal i el d’endometri.

Només en la Unitat de Ginecologia Oncològica de l’Hospital Vall d’Hebron es diagnostiquen uns 40 casos de càncer d’ovari cada any, la majoria en estat avançat, perquè és una patologia que té molt pocs símptomes. Un 40% de les pacients són majors de 65 anys, i la incidència de la malaltia es multiplica a partir dels 75. És el tercer càncer més mortal en dones perquè es caracteritza per tornar a aparèixer després de tractaments complerts de cirurgia i quimioteràpia. Tot i que el 50% de les pacients responen bé al tractament inicial, el 70% recauen, amb una taxa de supervivència als 5 anys del 30%. Si la malaltia es diagnostica en una fase inicial, en canvi, la taxa de supervivència pot arribar al 70%.

Precisament la investigació que realitza Vall d’Hebron se centra a millorar el diagnòstic precoç i identificar noves “dianes terapèutiques” que permetin millorar el pronòstic actual de la malaltia.