Els presidents dels grups municipals de TriasxBCN i ERC, Xavier Trias i Ernest Maragall, consideren que l’amnistia dels polítics independentistes és un pas més en la lluita del reconeixement nacional de Catalunya. Ho han dit durant l’ofrena al monument de Rafael Casanova amb motiu de la Diada 2023.

Trias fa una crida a la unitat de l’independentisme

Trias ha reclamat la unitat de l’independentisme, que considera clau “per anar endavant”. Considera que si fins ara els catalans reivindicaven la “llibertat, l’amnistia i l’estatut d’autonomia”, ara és el clam és per “la llibertat, l’amnistia i el reconeixement nacional”. “Catalunya és una nació. Que ho reconeguin d’una vegada“, ha demanat.

També ha fet una crida a la ciutadania a sumar-se a la manifestació d’aquest 11 de setembre. “Necessitem que hi hagi molta gent”, ha assegurat. Trias n’ha parlat durant l’ofrena al monument de Rafael Casanova, a la qual ha participat al costat de la resta de regidors de l’Ajuntament de Barcelona, en una comitiva encapçalada per l’alcalde Jaume Collboni.

Maragall dubta del paper de Barcelona

Ernest Maragall, com Trias, considera que aquesta és una “diada important” que arriba carregada “d’esperança i d’incerteses”. El republicà considera que l’esperança s’ha de saber convertir en fets i en el respecte de Catalunya com a poble, nació i país, com ha dit el president Pere Aragonès durant el missatge institucional amb motiu de la Diada.

A més, Maragall veu l’amnistia com un “retorn al que el poble català té dret a defensar” com ara “la independència“. “L’amnistia ha de retornar el dret a exercir la catalanitat sense embuts, sense por i sense repressió”, ha manifestat. Un “punt de partida i condició per tornar a plantejar un avenç democràtic cap a l’autodeterminació“, conclou el republicà. Maragall, però, posa en dubte “si Barcelona està en condicions d’exercir de capital de Catalunya en aquest terreny”.

Què vols saber de la Diada 2023 a Catalunya?