El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha pronunciat aquest diumenge el tradicional discurs de la Diada Nacional de Catalunya en la vigília de l’11 de setembre. Aquest any, el lloc triat ha estat l’Institut d’Estudis Catalans. En l’al·locució, Aragonès ha aprofitat el moment polític —de negociació per a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol— per recalcar que “cal una nova fase de negociació perquè puguem votar lliurement la independència” perquè, ha subratllat, “l’amnistia no resol el conflicte amb l’Estat”.

En aquest sentit, el president ha destacat que “sumant complicitats i alineant estratègies”, en una clara picada d’ullet a Junts en les negociacions d’investidura, serà possible defensar la negociació davant l’Estat. I ha recordat: “Tenim les eines per fer-ho, com l’Acord de claredat”.

Amnistia i fi de la repressió

En aquest context, el cap de l’executiu català ha recalcat que “la fi de la repressió és una condició indispensable per negociar en igualtat”, per la qual cosa ha apel·lat l’executiu espanyol a fer “passos decisius per a l’amnistia” i a “assumir-la com imprescindible i inevitable“. Així, ha assegurat que el camí serà amb “fermesa, negociació i democràcia per assentar les bases perquè la ciutadania decideixi sense límit el futur polític del país“.

La clau de la governabilitat

Durant el discurs, ha quedat palès que els partits independentistes catalans —ERC i Junts— tenen la clau per desencallar la investidura de Sánchez, a poques setmanes del ple en què compareixerà Feijóo com a aspirant: “Si sumem esforços i treballem conjuntament tindrem molta més força per aprofitar les oportunitats que se’ns obren”, ha reiterat.

I, en aquest sentit, ha anomenat algunes qüestions més concretes, tangibles, com el dèficit fiscal. I ha posat l’exemple que, en cas de resoldre’l, permetria “la gestió d’infraestructures, com les Rodalies” o bé aprofundir en “l’estat del benestar“.

Què vols saber de la Diada 2023 a Catalunya?