El vot independentista a les eleccions generals del 10 de novembre ha superat la barrera del 40 % a Barcelona. És la primera vegada que ho aconsegueix i suposa un augment de tres punts respecte a la convocatòria del 28 d’abril. Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP han sumat entre els tres 327.312 vots, prop de 2.000 vots més que el 28-A, un resultat que arriba en una convocatòria en què hi ha hagut prop de cinc punts menys de participació.

La presència de la CUP, que s’ha presentat per primera vegada a unes eleccions al Congrés dels Diputats, ha ajudat a l’augment. En total ha recollit 56.295 vots, gairebé el doble dels que va treure Front Republicà fa sis mesos. En el cas d’Esquerra Republicana, tot i ser el partit més votat a Barcelona, ha obtingut uns 30.000 vots menys. Per tant, sembla que part d’aquests votants d’Esquerra podrien haver anat cap a la CUP. Per la seva banda, Junts per Catalunya ha obtingut uns 6.000 vots més i ha quedat en quarta posició.

 

En el bloc dels partits que no porten la independència en el seu programa, la suma de vots a Barcelona ha estat de 460.515, uns 66.000 vots menys que el 28-A. Això és un 56 % dels votants, un 4,5 % menys que fa sis mesos. Aquestes xifres canvien molt si separem el resultat d’En Comú Podem de la resta del grup. En aquest cas, el Partit Socialista, el Partit Popular, Ciutadans i Vox sumen 331.900 vots, que és un 40,4 %. Aquesta davallada de vots, al marge de la participació, ve condicionada pels mals resultats que ha obtingut Ciutadans, que ha baixat més de la meitat.

Una proporció similar a Catalunya

En el cas dels resultats a Catalunya, el percentatge de vots que s’emporta el bloc independentista és d’un 42,6 %, un 3,1 % més que el 28 d’abril, un augment molt similar al de la ciutat de Barcelona. Els tres partits sumen un total d’1.642.063 vots. I com a Barcelona, els vots que perd Esquerra Republicana (150.458 vots) són similars als vots que ha tret de més la CUP amb relació a Front Republicà.