És la pregunta que es feien avui els veïns de la plaça de Sanllehy. Què els diria l'alcalde a la reunió d'aquesta tarda a l'Ajuntament. Vuit anys de convivència amb les obres de la Línia 9 convidaven, si més no, a l'escepticisme. Però n'han sortit contents. De la trobada a tres bandes amb Ajuntament i Generalitat n'ha sortit un compromís. Fins a finals d'any s'elaborarà el projecte de reurbanització de la plaça amb participació veïnal. I el 2014 se n'iniciaran les obres amb una dotació econòmica de 2,6 milions d'euros. La meitat dels treballs seran ja definitius i l'altra meitat, provisionals en espera que les obres de la Línia 9 del metro es reiniciïn algun dia. FERNANDO MARÍN, AV Can Baró "Realment és un acte de justícia. És una vergonya que dins de la ciutat tinguéssim un problema com el que patíem els veïns." Fa dos anys que les obres romanen aturades i, ara mateix, no hi ha data de reinici dels treballs. Una situació que, a més dels veïns, ha afectat alguns comerciants que s'han vist obligats a tancar els seus negocis. MARIA ÀNGELA GÓMEZ, comercianta "Han tancat forns, sabateries, floristes... Nosaltres estem si tanquem, no tanquem. És una situació molt estressant, molt al límit." Si el compromís es compleix la Maria Àngela no haurà de tancar. El 2014 podrien tornar a tenir plaça i dir adéu, per fi, al que ja han batejat com el mur de la vergonya.

La reunió entre el govern municipal, Generalitat i veïns s’ha celebrat a l’Ajuntament amb la presència de l’alcalde, Xavier Trias. Fonts veïnals han explicat a BTV que en sis mesos hi haurà redactat un projecte que preveu una part d’urbanització definitiva i una altra de provisional. Les obres començaran durant el 2014 i s’allargaran durant sis o set mesos. Els veïns, que han fet una primera valoració positiva de la reunió, podran veure, però, com la fesomia de la plaça comença a canviar en pocs dies: dilluns que ve començaran els treballs per retirar la grua i la maquinària pesant que hi ha a la plaça.

Solució a un conflicte enquistat

La reunió amb els veïns arriba 15 dies després de la compareixença del tercer tinent d’alcalde, Antoni Vives, a la Comissió d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament sobre l’estat d’obres de l’L9. Vives va explicar que la Generalitat concretaria a finals de mes la urbanització parcial de la plaça, afectada per l’aturada a les obres de la Línia 9 de metro. Els veïns fa temps que reclamen que es cobreixi el pou central de la plaça, que s’ha omplert d’aigua a causa de les pluges d’aquest hivern.

Vives va parlar dies després que el Departament de Territori i Sostenibilitat anunciés que no es plantejava cobrir el pou central per l’elevat cost que això suposaria, uns 1,7 milions d’euros. Les queixes dels veïns de la plaça han anat guanyant intensitat en els darrers mesos. A primers de març van denunciar la situació que patien i des d’aleshores es manifesten cada dissabte per exigir la urbanització parcial de la plaça.