El president del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC+RCat+DCat), Jordi Portabella, ha reclamat a Trias que l’Ajuntament de Barcelona pagui els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya en lloc de fer-ho a l’Agència Estatal d’Administració Tributària, i així, “participi decididament en el procés d’emancipació nacional”. Portabella entén que l’Ajuntament ha de fer “aquest gest sobiranista” perquè “dóna força negociadora a la Generalitat” davant Madrid: “No és el mateix tenir tu els diners que els tinguin els altres”, ha sentenciat.

Trias li ha respost que l’Agència Tributària de Catalunya “avui no està habilitada per fer això” i que “exigeix uns canvis i estar dins d’un marc de legalitat”. Ha afegit que la Generalitat està estudiant com fer-ho i que intentarà tenir-ho plantejat per al mes d’octubre. “Si això és així -ha dit Trias- aquí ho portarem a votació, i el meu grup hi votarà a favor”. L’alcalde ha recriminat a Portabella que li vulgui “fer prendre decisions que avui dia són un brindis al sol i que no tenen un plantejament jurídic ferm”. I ha insistit que “les coses les hem de fer bé. Allò que vostè vol (referint-se a tenir un estat propi) s’ha de fer mantenint la legalitat i fent les coses ben fetes”.

Portabella ha afirmat que Trias es contradiu amb el conseller de Presidència, qui, segons Portabella, “animava els ajuntaments a seguir aquesta via”. Trias ha replicat assegurant que Homs sempra ha dit que “això no s’improvisa i que s’ha de fer d’acord amb les lleis i donant seguretat jurídica als operadors”.

L’alcalde, Xavier Trias, diu que ara com ara això és il·legal, però que la Generalitat de Catalunya està treballant per fer-ho possible a partir de l’octubre. Trias es compromet a tornar-ho a portar a votació al plenari llavors. “Anar cap a l’estat propi s’ha de fer mantenint la legalitat i fent les coses ben fetes”, respon l’alcalde.