La decisió de treure les terrasses de la plaça d’Osca es va prendre al gener, com a mesura de protesta, però també perquè els responsables dels locals entenien que no els sortia a compte mantenir-les en aquestes condicions. Paral·lelament, es va acordar, però, seguir parlant amb el districte per buscar-hi una solució. En una reunió recent, l’Ajuntament va insistir que no canviaria de posicionament mentre persistissin les queixes dels veïns. I va justificar la mesura de reduir el nombre de taules per local, per l’elevada quantitat de bars i restaurants ubicats a la plaça, una dotzena; i prenent com a referència altres actuacions dutes a terme en espais similars de la ciutat. El consistori també volia impedir una concentració molt gran de gent que pogués provocar que se superessin els límits acústics permesos. Límits que, segons els restauradors, s’han sobrepassat moltes nits des que no hi ha terrasses.

Els restauradors reclamen a l’Ajuntament un pla d’usos que fixi les normes i que no sigui discriminatori en comparació d’altres zones del barri, com ara el passeig de Sant Antoni, on es permet als locals tenir 12 taules a la terrassa, o altres barris de la ciutat, on, asseguren, s’és més permissiu. Avui, a la plaça d’Osca, els establiments ja no poden tenir sis taules a fora, sinó quatre. Una quantitat insuficient, diuen, perquè els surtin els números. De fet, xifren les pèrdues en 200 euros menys al dia. Lamenten, a més, que no se’ls permeti tenir les terrasses a prop del bar, sinó al mig de la plaça, cosa que els obliga a disposar com a mínim d’un cambrer per atendre els clients que s’hi asseuen.

Sergi Fernández, del Fo Bar, afirma que l’Ajuntament es contradiu perquè diu que ha seguit concedint llicències, i que, a partir de 12 locals, “s’haurà d’anar a sorteig” si es vol tenir una terrassa. Actualment n’hi ha 11. Aquest dijous a la tarda, Fernández i altres representants dels bars i restaurants presentaran al districte tot un seguit de propostes encaminades a desencallar aquest conflicte que fa mesos que dura, i en què les entitats veïnals no s’han acabat de posicionar a favor d’uns o d’altres. Les associacions El Cercle de Sants i El Triangle de Sants sí que havien exigit, però, al consistori que controlés més alguns bars, els quals -afirmaven- incomplien la normativa i allargaven l’horari, fet que provocava molèsties veïnals visibles en algun balcó, on s’hi van penjar pancartes.