JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "És com si a mi algú em deixa diners i quan és l'hora de tornar-los dic, no, és que fa molts anys jo ja et vaig convidar a dinar. Escolti, no val tot allò que vam signar abans de l'acord. I aquest és el frau que, a més a més, no s'ha explicat, no s'ha explicat als grups, no s'ha explicat als consells plenaris ni a les comissions. I, per tant, han volgut esborrar 25 milions de deute de la Generalitat amb l'Ajuntament sense posar-se vermells, diguem-ne. I el que denunciem és això. 25 milions són molts diners com perquè la ciutat hi pugui renunciar tot i entendre la difícil situació econòmica en què està la Generalitat de Catalunya en aquests moments."

Amb aquest conveni, signat el novembre de 2011, l’Ajuntament va aportar primer 25 milions d’euros a la Generalitat per promoció turística, uns diners que es van destinar a eixugar el deute de l’aerolínia Spanair. El conveni recollia que el govern català havia de retornar els diners en inversions a la ciutat.

Segons la documentació feta pública pel PSC, el conveni es va tancar el novembre de 2012 amb una llista d’actuacions que incloïen inversions ja fetes o compromeses abans. A més, el PSC troba paradoxal que aquesta suma ascendís a 29 milions i no els 25 inicials. Els socialistes, que ho consideren un “frau”, volen dur a terme iniciatives per reclamar el retorn d’aquests diners i, fins i tot, no descarten emprendre accions jurídiques per denunciar els fets.

El PP exigeix a Trias que reclami el deute

El portaveu adjunt del PP a l’Ajuntament, Javier Mulleras, ha exigit aquest dijous a l’alcalde que reclami la devolució dels 25 milions i ha rebutjat que el deute es tanqui amb inversions ja executades o compromeses abans del préstec. Mulleres ha qualificat d’intolerable i de “presa de pèl” el retorn del deute pactat per la Generalitat i el govern municipal i ha assenyalat CiU, ERC i PSC com a “còmplices” de la inversió de més de 200 milions d’euros públics a l’aerolínia. El conveni que va acordar el préstec del consistori a Spanair es va aprovar en el plenari municipal amb el suport de CiU, ERC i el PSC, l’abstenció del PP i el vot en contra d’ICV-EUiA.

La versió del govern municipal

L’executiu ha assegurat que les actuacions que surten al llistat de tancament del conveni es van acabar o fer durant l’any 2012. A més, afegeixen que gràcies al conveni es van poder acabar obres que per la situació econòmica de la Generalitat haurien pogut quedar aturades. Fonts municipals també recorden que, al seu dia, el conveni va rebre el suport del PSC.