Va anunciar el comiat per sorpresa, només un cercle molt reduït ho sabia, i ha arribat el dia. Ernest Maragall farà oficial aquest divendres al ple de l’Ajuntament de Barcelona el seu adeu a la política i a l’activitat institucional. Als 80 anys, posa fi a una llarga trajectòria vinculada principalment al consistori, d’on va ser informàtic, gerent d’una societat municipal i, durant 12 anys i mig, regidor, primer amb el PSC i més recentment amb ERC.

Maragall va tornar a l’Ajuntament fa només quatre anys per liderar la llista d’ERC a les eleccions municipals del 2019. Les va guanyar, però els vots de Manuel Valls van donar l’alcaldia a Ada Colau. El maig del 2023 va tornar a ser candidat, però va perdre la meitat dels regidors i ERC va passar de 10 a cinc. És el primer cap de llista que es retira des que fa sis mesos Jaume Collboni va prendre possessió del càrrec.

ernest maragall
Ernest Maragall va guanyar les eleccions municipals del 2019 com a candidat d’ERC

D’informàtic a regidor

La vinculació d’Ernest Maragall a l’Ajuntament de Barcelona va començar el 1970 com a informàtic. El 1983 va ser nomenat gerent de l’Institut Cartogràfic de Barcelona SA, una societat privada municipal. Es va estrenar com a regidor del PSC el 1995, en el que va ser l’últim mandat del seu germà Pasqual Maragall com a alcalde. S’hi va estar fins al 2003 i va ocupar les regidories de Presidència i Hisenda. Va ser també portaveu del govern i president del districte de Sant Andreu.

Ernest Maragall, Pasqual Maragall

El salt a la política catalana

Va ser secretari de govern en el primer tripartit (2003-2006), el que va presidir Pasqual Maragall. En el segon tripartit, el de José Montilla, va ser conseller d’Educació (2006-2010). El 2012 va deixar la militància del PSC, va impulsar Nova Esquerra Catalana i el 2014 es va afiliar a Moviment d’Esquerres. Quatre anys després va fer-se militant d’ERC.

Amb Esquerra va ser eurodiputat i conseller d’Acció Exterior en el govern de Quim Torra. Al Parlament va ser diputat primer amb el PSC (2010-2012) i després amb ERC (2017-2022). En una entrevista a Europa Press, aquest dijous, Ernest Maragall ha dit que no tindrà cap implicació en el partit quan deixi l’Ajuntament: “Seré un afiliat més. Tindré un vot entre centenars de milers. I prou”.