Tuset entra a la llista dels carrers més sorollosos de Barcelona després que les proves sonomètriques que s’hi van fer entre maig i juliol del 2023 van superar els 80 decibels, un 30 % més del permès. Aquests resultats obliguen a declarar el carrer i els entorns com a zona ZARE (zona acústica de règim especial) i això implica que s’hi hagin d’aplicar una sèrie de mesures per reduir el soroll i les molèsties als veïns. De fet, el govern municipal ja s’ha reunit amb els veïns de Tuset i també amb el sector de la restauració i de l’oci nocturn per comunicar-los que es prendran accions.

La zona ZARE del carrer de Tuset passarà per comissió de govern properament i serà la primera de Sarrià – Sant Gervasi. La instal·lació de sonòmetres per quantificar el soroll nocturn al carrer de Tuset i entorns es va presentar a la Comissió de Presidència el desembre del 2022 arran d’una proposició d’ERC.

Més policia i inspeccions als locals

Actualment, l’Ajuntament té precintat un local i té 11 expedients sancionadors de tancament en tràmit. En aquesta línia, la regidora de Sarrià – Sant Gervasi, Maria Eugènia Gay, ja va explicar a l’Audiència Pública del novembre que el govern municipal havia començat a actuar. Hi ha augmentat la presència policial i el nombre d’inspeccions per assegurar que cada local realitzi l’activitat per a la qual té llicència, se n’han tancat alguns temporalment i d’altres s’han sancionat per diversos incompliments, com ara excés d’aforament, incompliment de l’horari de tancament o per treure gots de vidre fora de l’establiment.

Una de les cues del carrer de Tuset que els veïns demanen que s’eliminin

La situació ha empitjorat des de la pandèmia

La festa s’allarga de dimecres a diumenge al matí i els veïns denuncien que la situació ha empitjorat molt des de la pandèmia perquè la gent s’ha acostumat a estar-se més a fora i perquè ha augmentat el nombre de locals a la zona. ​”Tuset, Aribau, Moià, travessera, la Granada… un bar toca l’altre, i no paren de donar llicències”, explica la Mercè Espinosa, membre de la plataforma Recuperem Tuset i Entorn, que fa 25 anys que viu al carrer i no hi havia tingut problemes fins fa tres anys. “Estem preocupadíssims, no es pot dormir, hi ha gent malalta. Tenim un soroll tremend… soroll, incivisme, gamberrisme“.

Joves parlant davant d’un establiment que ven menjar 24 hores del dia al carrer de Tuset

Els preocupa la inseguretat

Molts veïns ja han reubicat l’habitació a la part posterior del pis per poder dormir, però no és només el soroll el que els molesta, també els preocupa la seguretat. Els locals d’oci nocturn han contractat seguretat privada i s’ha incrementat la presència policial a la zona. La Guàrdia Urbana assegura que hi ha disminuït l’índex de delinqüència, però els veïns diuen que no s’ha resolt i que se senten insegurs.

A més, denuncien l’incivisme que viuen dia sí, dia també. Expliquen que la gent orina per tot arreu i ens mostren una imatge d’una parella practicant sexe al carrer d’Aribau.

No descarten portar el cas a la justícia

Des de la plataforma Recuperem Tuset i Entorn esperen que convertir la zona en ZARE millori la situació, però recorden que la paciència té un límit i expliquen que alguns veïns ja s’estan informant per portar el cas a la justícia. “Jo demanaria que l’Ajuntament es prengui seriosament aquest problema de salut pública”, reivindica la Cristina Minguell, de la plataforma veïnal. “No volem que intentin res, volem que resolguin de manera valenta i eficaç i que busquin solucions que estiguin a l’altura“, afegeix.

Diferència entre ZARE i ZATHN

Molts es poden preguntar quina és la diferència entre la ZARE (zona acústica de règim especial) i la ZATHN (zona acústicament tensionada en horari nocturn). La ZARE és una instrument recollit a la llei catalana del soroll que fa molts anys que existeix i es pot aplicar sempre que se superin uns valors límits de soroll. En el cas del carrer de Tuset, se superen aquests límits i, per tant, es declara directament ZARE.

La ZATHN, per altra banda, és un instrument municipal nou que va aprovar el Ple de l’Ajuntament de Barcelona l’any 2022. El consistori va desenvolupar aquesta normativa per poder aplicar mesures per reduir la contaminació acústica i garantir el descans dels veïns en casos concrets. Es declara quan hi ha zones que no arriben als nivells de soroll que marquen les ZARE, però es detecten incompliments importants que molesten els veïns. Així doncs, una ZARE té uns límits més estrictes que una ZATHN: una ZARE sempre serà una ZATHN però una ZATHN no té perquè ser ZARE. 

Les ZARE es declaren a mesura que s’actualitzen els mapes sonors. Actualment a Barcelona es consideren ZARE la plaça del Sol, la de la Revolució i la de la Vila de Gràcia i entorns, pel que fa al districte de Gràcia. I, al districte de Ciutat Vella, ho són la Rambla amb Arc del Teatre, la rambla del Raval, la plaça Reial, el carrer d’Escudellers i entorns, i el passeig del Born i entorns.