votació congres

(ACN) En un gir inesperat després de dies gravitant el no, Junts s’ha abstingut de votar cap dels tres decrets que el Govern espanyol ha portat aquest dimecres al Congrés. Amb aquesta decisió, Junts ha permès per passiva l’aprovació de dos dels tres decrets presentats, el de funció pública i justícia, també conegut com a decret òmnibus de justícia, i el de mesures anticrisi, que s’ha aprovat en segona votació després que la votació inicial acabés en empat per un problema tècnic en el vot d’un diputat de Sumar. El segon decret, el dels subsidis de desocupació, ha quedat rebutjat fruit del no de Podem i el no vot de Junts per 167 vots a favor i 176 en contra.

Acord per a la delegació de les competències d’immigració

Junts ha assegurat en un comunicat que el seu no vot als decrets del Govern espanyol —un gest que ha permès l’aprovació de com a mínim un dels tres textos— és fruit d’un acord amb el PSOE per a la delegació integral a la Generalitat de les competències d’immigració i la publicació immediata de les balances fiscals. Segons Junts, també ha acordat la rebaixa de l’IVA de l’oli al 0 % i la supressió d’una part del decret aprovat que, al seu entendre, posava en perill l’amnistia.

Un decret salvat, un que ha caigut i l’altre, enlaire

El no vot de Junts ha promès salvar el Decret 6/2023, l’òmnibus, de mesures urgents per a l’execució del pla de recuperació i sobre el servei públic de justícia, funció pública, règim local i mecenatge i que incloïa lleis per millorar l’eficiència digital i processal. Hi consta inicialment un article 43 bis que a la pràctica, segons Junts, suposa una “catifa vermella” perquè els jutges paralitzin l’entrada en vigor de l’amnistia. El Congrés ha aprovat que es tramiti com a projecte de llei i per tant els grups hi podran introduir modificacions.

Podem ha forçat la caiguda per 167 vots a favor i 176 en contra del Decret 7/2023 sobre conciliació de la vida familiar i laboral i que preveia un augment del subsidi de desocupació dels 480 euros actuals als 570 euros els primers sis mesos de l’any i 540 els altres sis mesos del 2024. També establia que els treballadors poguessin acumular dies de lactància. Junts, que no ha votat, reclama que s’inclogui la patronal catalana als espais representatius on es prenen aquestes decisions, en el diàleg social. Recorda que ho demana des del 2022 i que l’executiu espanyol no ha fet cap gest efectiu en aquest sentit.

El sindicat de la Policia Nacional Jupol ho veu un “despropòsit”

El sindicat policial Jupol ha considerat un “despropòsit” la cessió de les funcions d’immigració i estrangeria a Catalunya. En un comunicat, l’entitat ha mostrat la repulsa “més rotunda” a l’anunci que han fet Junts i el PSOE i ha recordat que aquestes competències són, ara com ara, exclusives de la Policia Nacional al conjunt de l’Estat. Per a Jupol aquest anunci suposa una “nova pèrdua de competències” per als policies nacionals destinats a Catalunya, “sense atendre en cap cas criteris tècnics o operatius i basant-se solament en objectius polítics i partidistes”.