Les queixes dels veïns pel soroll que provoquen els clients dels locals d’oci nocturn i restauració són habituals al carrer de Tuset. Per minimitzar les molèsties, l’Ajuntament instal·larà sonòmetres per avaluar si cal declarar el carrer com a zona tensionada acústicament en horari nocturn, una qualificació que ja tenen 11 punts de la ciutat, com les places de Gràcia, el carrer d’Enric Granados i diversos carrers de Ciutat Vella. La mesura neix a través d’una proposició que ERC ha presentat en la Comissió de Presidència d’aquest dimecres i que s’ha aprovat amb el vot a favor dels partits del govern municipal.

Segons ha informat el tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat i també regidor de Sarrià – Sant Gervasi, Albert Batlle, el districte ja ha previst la compra dels sonòmetres. En cas que se superin els límits acústics en els dos dies amb més soroll de la setmana, es considerarà zona acústicament tensionada. La proposició ja avança la possibilitat d’ordenar el tancament a les botigues d’alimentació de les 22 a les 7 h del matí següent i avançar la prohibició de la venda d’alcohol a les 21 h.

36 expedients a locals que no fan l’activitat que els toca

El consistori reconeix que l’escenari actual al carrer de Tuset i als voltants és “complex” i que cal capgirar la situació, per exemple, per fer front als locals que s’extralimiten en la seva activitat. A Tuset només hi ha dues discoteques amb llicència, però hi ha restaurants que en fan la funció: “Durant el 2021 i fins al 17 d’octubre del 2022, s’han obert 86 expedients sancionadors a establiments del carrer, 36 per fer activitats diferents a les autoritzades”, ha explicat Batlle. Els expedients inclouen la possibilitat de multes i ordres de tancament.

A la zona també hi ha forns de pa oberts de matinada, amb clients que generen molèsties als veïns quan fan cua. El districte s’hi ha reunit per demanar canvis i els adverteix que, si no hi ha millores, caldrà limitar-ne l’horari.

Canvis en la mobilitat, reforç en la neteja i campanyes de sensibilització

Segons s’ha explicat en comissió, s’han pensat canvis en la mobilitat a la cantonada de Tuset amb la travessera de Gràcia, amb una modificació de la zona de càrrega i descàrrega i els aparcaments per a motocicletes. També s’ha reforçat la recollida de residus comercials i es preveu eliminar contenidors del carrer per minimitzar les cues de cotxes quan es fa la recollida. Batlle també ha anunciat que la setmana vinent començarà una campanya informativa i d’inspecció en més locals, per corresponsabilitzar-los en la necessitat de reduir les molèsties als veïns.