GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde: "Nosaltres quan arribem al govern, el primer que diem és que aquí hi ha un problema. El que s'està constatant és que és un debat de ciutat que s'ha de donar sí o sí. S'ha de regular el turisme per fer-lo sostenible; i aquí hem de ser el més imaginatius i el més valents possible."

El rànquing: atur, turisme i trànsit

L’atur i les condicions laborals són els aspectes que més amoïnen els ciutadans de Barcelona, seguits del turisme i el trànsit. La preocupació per la feina es concentra als districtes de Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu. La novetat de l’Enquesta de serveis municipals d’enguany és el turisme perquè ha passat a ser primera preocupació en nou barris més que el 2015. De fet, és un tema que ha crescut vuit punts des de l’any 2013 i ha passat de l’1 % al 8,1 % actual.

El turisme continua encapçalant els problemes dels veïns de Ciutat Vella al Gòtic, la Barceloneta i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Al Raval consideren que l’atur és un tema més preocupant. Però des d’aquest any el turisme també preocupa a la Sagrada Família i Sant Antoni (Eixample); al Coll, la Salut i Vallcarca i els Penitents (Gràcia), i a la Vila Olímpica, el Poblenou, el Parc i la Llacuna del Poblenou i Diagonal Mar (Sant Martí). Es tracta de zones cada vegada més pressionades per la presència de visitants.

Els veïns de l’Eixample, les Corts i Sarrià – Sant Gervasi consideren que el problema més greu de Barcelona és la circulació i el trànsit. L’any passat la majoria d’aquestes zones estaven més amoïnats per l’atur o el turisme. Amb el rànquing de 2016, la preocupació pel turisme i la situació viària empaten amb 8,1 %.

Cau la preocupació per la inseguretat

El quart lloc d’aquest rànquing recau en la inseguretat ciutadana, un tema que a l’Enquesta de serveis municipals sempre ha ocupat primeres posicions. L’any 2011 va assolir un pic important amb una puntuació del 20 % i posteriorment ha anat disminuint fins al 7 % actual.