El màxim dirigent del PSC, Miquel Iceta, no ha amagat la seva decepció: “Nosaltres ahir no vam sortir ni contents ni satisfets. Creiem que és un error i que tindrà conseqüències no desitjades”. A través de les xarxes socials ha deixat clar que és partidari de consultar les bases del partit.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, i també candidata a les primàries del PSC, ha estat més contundent. Parlon ha fet una piulada a Twitter en què diu que si s’erigeix com a primera secretària del PSC demanarà a les bases que avalin un “no” rotund dels diputats catalans a Rajoy. La diputada socialista ha argumentat que si el PSC manté la negativa a investir el candidat popular és perquè escolten les bases i també els votants.

Qui també s’ha posicionat molt clarament és la regidora Carmen Andrés, que en resposta a Parlon ha dit que ella també aposta pel “no” a Rajoy, encara que això suposi trencar la disciplina de vot i pugui comportar sancions.

En canvi, un altra de les veus amb força dins el PSC, Àngel Ros, s’ha mostrat partidari de conservar la prudència abans de prendre cap decisió.

Els comentaris sobre la renúncia de Sánchez també han arribat des d’altres formacions. Des de l’antiga convergència, Francesc Homs, adverteix que el triomf dels crítics del PSOE no comportarà que Rajoy sigui investit president.

Per contra, el el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, sí que considera que el triomf dels crítics suposa entregar el govern al Partit Popular.

També lamenta la desfeta de Pedro Sánchez Xavier Domènech, que demana per continuar treballant per una alternativa al PP.