L'alcalde ha sumat avui Barcelona al debat sobiranista. En un esmorzar informatiu, Xavier Trias ha dit que Catalunya ha d'aprofitar els actius de la ciutat en el procés de transició nacional perquè serà Barcelona, diu l'alcalde, qui treurà el país de la crisi. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Poso la nostra ciutat al servei del país. Barcelona està preparada per encarar aquest procés de transició nacional amb naturalitat." Ja en el col·loqui, Trias ha hagut de respondre si veu la independència com a única solució. Ho és, ha dit, si es decideix entre tots. I ha posat com a exemple que un milió i mig de persones ja van sortir al carrer per la Diada reclamant que Catalunya sigui un nou estat d'Europa. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "El que no ho escolti es trobarà amb un tsunami que li passarà per sobre. Ho hem de fer ben fet, ho hem de fer amb intel·ligència, ho hem de fer d'una manera que això no sigui anar contra ningú." Ja amb l'ull posat a l'actualitat estrictament municipal, Trias ha descartat una consulta ciutadana sobre la reforma del Port Vell. L'alcalde creu que si es té clar què s'hi vol fer no és necessària. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Hi ha gent que la voldria fer perquè ens rebreguéssim, eh? Doncs no la farem, no, eh? De què farem consultes? Si a mi m'és igual que aquest tros de carrer que sigui un bulevard o que sigui una rambla, posem-ho a consulta què vol la gent. La gent del districte del barri!" Partidari, doncs, de consultes de barri per evitar casos com el de la Diagonal, en què va poder votar tota la ciutat. A punt d'aprovar el PAM, després de mesos de negociacions, l'alcalde ha parlat avui del pressupost. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Deixi'm pensar que l'aprovarem. Com? No ho sé." Amb un govern en minoria, Trias ha dit que no deixarà mai de buscar col·laboracions pel bé de la ciutat.

En un esmorzar informatiu al Fòrum Europa, l’alcalde ha dit que el procés cap a la independència s’ha de fer “ben fet, amb intel·ligència i sense anar contra ningú”. Per Trias, Catalunya ha d’aprofitar els actius de Barcelona en la transició nacional, perquè creu que és la ciutat la que treurà el país de la crisi.

Quan ha estat preguntat pels assistents, l’alcalde ha descartat fer una consulta ciutadana sobre la reforma del Port Vell. Per Trias, una consulta d’aquestes característiques té sentit si no es té clar què s’ha de fer, cosa que ha matisat que amb la nova marina no és el cas. L’alcalde s’ha mostrat partidari de fer consultes per barris o districtes en casos, per exemple urbanístics, en què el govern no tingui decidit com actuar.