Mas entén que Catalunya viu un període molt especial i intens de la seva història, i que li correspon, com a president, interpretar el que està passant i “actuar en conseqüència”. “Cal traduir en accions concretes el moment que estem vivint, en molts sentits, extraordinari. Cal decidir”, ha emfatitzat. El president de la Generalitat considera que “cal l’aval inequívoc del poble de Catalunya”, ara que “la veu del carrer ha estat massiva i potent”. També justifica la convocatòria d’eleccions pel fet que el clam independentista que ell ha assumit com a propi no figurava en el programa electoral de CiU; i que el pacte fiscal, proposta amb la qual sí que s’havien presentat en els darrers comicis, ha entrat en via morta. “El projecte de pacte fiscal no s’ha entès des del govern central ni des de les institucions estatals com una bona oportunitat per refer les relacions entre Catalunya i la resta de l’estat, i capgirar la fatiga creixent. No s’ha vist com una solució sinó com un problema”, ha assegurat.

Crítiques a PP i PSOE

Mas també ha tingut paraules per als seus adversaris polítics. Ha dit que s’acabarà demostrant que el PP i el PSOE han actuat amb una “gran miopia política”. Ell, en canvi, ha afirmat que ha estat coherent amb les seves idees i compromisos, ja que “són temps en què cal jugar-se-la”. Mas també ha volgut explicar com el país encara en l’àmbit exterior aquest període. Segons ha dit, “el nostre futur és la nostra capacitat de ser presents al món”. I, en aquest sentit, ha donat xifres que avalen el bon moment de Catalunya en termes de projecció econòmica. “Creem quatre vegades més riquesa i exportem cinc vegades més del que ens correspon per la nostra població”, ha apuntat. “Per primera vegada”, ha afegit, “les exportacions catalanes han superat les vendes catalanes a la resta de l’estat”. I ha situat Catalunya entre els 50 països més exportadors del món, tenint en compte, ha puntualitzat, “que les nostres infraestructures estan infradotades”. “Amb més i millors infraestructures, i més ben gestionades, encara exportarem més”, ha sostingut Mas, que també ha revelat que Catalunya és la divuitena potència mundial quant a nombre de turistes, i la desena d’Europa.

Al final del seu discurs ha tornat a referir-se al futur que li depara el país. Ha estat aleshores quan ha anunciat que no es tornarà a presentar una vegada Catalunya hagi assolit “els objectius nacionals que el poble català decideixi”, i confia, ha dit, que aquests objectius s’assolexin en la propera legislatura. “Millor en una que en dues”. Abans, Mas havia advertit que “es dirà que Catalunya va cap al precipici”, i que es tornarà a carregar contra el català. Però ha recordat que “el castellà també és patrimoni de Catalunya, com el català ho hauria de ser d’Espanya. I, a més, un patrimoni estimat”.