El tercer dia de Debat de política general servirà per votar les resolucions proposades pels partits i això passarà a partir de les quatre de la tarda. Convergència i Unió i Esquerra han arribat a un acord per presentar-ne una en què s'expressi clarament la voluntat d'organitzar en un termini curt una consulta sobiranista, sigui legal o no. El text, avançat pel diari 'Ara', parla d'esgotament i de la necessitat històrica de saber què en pensa el poble català. Ja han anunciat que hi donaran suport Iniciativa, Solidaritat i el diputat del subgrup mixt Joan Laporta. Aquesta serà la resolució més destacada del debat, ja que amb l'avançament electoral, el final de la legislatura és a tocar i la majoria de les exigències al govern català queden en paper mullat. De fet, l'anticipació dels comicis han convertit moltes de les intervencions polítiques en discursos d'una campanya en la qual tindrà molt protagonisme el debat sobiranista. Els partits que estan a favor de la celebració d'una consulta, treballaran per aquest objectiu. El Partit Popular i Ciutadans, en canvi, creuen que aquestes eleccions trencaran Espanya i ja han demanat el vot a tots els catalans que també se sentin espanyols. Entremig hi ha el PSC, que proposa un federalisme que sigui més generós amb Catalunya i està decidint com encarar la votació sobre la consulta sobiranista, si hi votarà a favor, en contra, s'abstindrà o donarà llibertat als seus diputats.

CiU, ERC, ICV-EUiA, SI i Joan Laporta sumaran  vots per fer prosperar la proposició que insta el govern de Catalunya a consultar la ciutadania sobre el futur polític de Catalunya. Tot i estar a favor de la proposta, tant ICV-EUiA  com SI presentaran dues mocions alternatives en què es demana que la consulta es faci “forçosament en el següent mandat”. Les quatre formacions sumen un total de 86 diputats de 135.

El PSC defensa la celebració d’una consulta, tot i que sempre haurà d’estar avalada per l’Estat espanyol i la Constitució. Els socialistes catalans estan decidint si votaran a favor, en contra o s’abstindran en la votació presentada per Convergència i Unió i Esquerra. Una altra opció seria donar llibertat de vot als diputats, per evitar que ningú trenqui la disciplina de vot. Ernest Maragall, que ja va votar pel seu compte al projecte Eurovegas i el pacte fiscal.

A la resolució, els partits es feliciten per “l’enorme èxit aconseguit a la manifestació massiva de l’11 de setembre” pels carrers de Barcelona, sota el lema “Catalunya nou Estat d’Europa”. Constata que durant tres dècades el catalanisme s’ha compromès amb la transformació de l’Estat espanyol, però que els intents d’encaixar-hi han quedat en via morta.

Els impulsors de la resolució insten el Parlament de Catalunya que convoqui una consulta sobre el futur col·lectiu que s’hauria de fer “prioritàriament” en la propera legislatura.