L'alcalde no veu en la qüestió de confiança un fracàs personal perquè Barcelona, assegura, necessita un pressupost i només això li permetia aprovar-lo sense suports. Al programa 'Entrevista a l'alcalde' de BTV, Trias va confessar que aquest mandat ha ofert ja dues vegades, sense èxit, al PSC entrar al govern. Té clar que si torna a guanyar en minoria, buscarà d'entrada suports per no governar sol i va avisar que, a diferència d'alguns predecessors seus, esgotarà sempre el mandat. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "De tant en tant als meus els amenaço amb dir que encara m'estaré més, però això tampoc no és veritat perquè arriba un moment que té lògica que pleguis. Però escolta'm, el que és segur és que jo si em presento, i em presentaré, és per estar quatre anys i complir els quatre anys." L'habitatge públic és una de les prioritats que Trias s'ha fixat per aquest mandat. Una promesa que ara depen dels diners que tregui de l'operació dels pàrquings. Si l'oposició li frena, l'alcalde va avançar que farà igualment els pisos en detriment d'altres partides. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo tinc a tots els meus amoïnats perquè jo cada dia que em reuneixo amb la meva gent els dic "si això no surt, haurem de canviar les prioritats del pressupost" perquè jo el que no em quedaré és sense fer habitatge de lloguer". A les portes de canviar d'any, l'alcalde va pronosticar una nova pujada de tarifes per al transport públic. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "És evident que hi haurà d'haver un increment de tarifes que s'ha de fer el màxim de just possible. Aquests dies s'està discutint aquests temes i buscant solucions". Sobre la Rambla i el conflicte amb les floristes pels souvenirs, Trias va anunciar que té ja a l'agenda una reunió amb el col·lectiu, però va deixar clar que no cedirà. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "floristes Trias creu que la ciutat té un turisme "que funciona" i va assegurar que no tem ni veu per enlloc una bombolla turística a Barcelona.

Trias s’ha volgut desmarcar dels predecessors en el càrrec, que van cedir l’alcaldia a mig mandat. Ha estat taxatiu, dient que “això no ho faria mai” i ha justificat el posicionament dient que si es presenta a les eleccions i surt escollit, s’hi estarà quatre anys. “De tant en tant amenaço els meus dient-los que encara m’hi estaré més”, ha dit. En cas d’una possible atomització del vot a les eleccions de 2015 Trias ha dit que miraria de no repetir l’experiència del govern en minoria. “El resultat de les eleccions no pot ser mai dolent, perquè és el que la gent vol. El que és dolent és no posar-se d’acord després”. L’alcalde ha dit que si té la possibilitat de governar mirarà de teixir complicitats i ha posat com a exemple el govern de la Generalitat. “És un govern en minoria, però és un govern fort”, ha dit.

Oferta doble al PSC

En ser preguntat per l’acció de govern i els pactes, Trias ha valorat l’ajuda del PP a l’hora d’aprovar el primer pressupost i haver ajudat a desbloquejar inversions aquest 2013. Ha elogiat la responsabilitat d’Unitat per Barcelona, de qui ha dit que tot i que de vegades mostren el seu desacord, “en el 99% dels casos té una actitud constructiva”. Dels socialistes ha confirmat que els va oferir dues vegades entrar a formar part del govern municipal i que aquests no van acceptar. “Entenc que es vulgui marcar perfil propi, però hi ha coses que no tenen lògica. Els socialistes s’oposen a coses que no tenen sentit”.

Trias ha dit que li sap greu que els pressupostos s’hagin d’aprovar amb la moció de confiança, però no ha volgut parlar de fracàs. De cara als pressupostos de 2015 ha dit que serà interessant veure com es posicionen els grups, perquè s’estarà “en fase preelectoral total” i els precandidats hauran d’explicar què volen fer. “Hi ha casos que ara no sé qui és el precandidat”, ha dit.

Habitatge de lloguer a preu assequible

L’alcalde creu que, perquè hi hagi cohesió social a Barcelona, “es necessiten dues coses: treball i habitatge”. Vol que Barcelona disposi d’un parc públic d’habitatge de lloguer a preus socials per poder respondre a la demanda i veu incongruent que s’hagi reformat tota la façana litoral i no s’hagi apostat per promocions d’habitatge públic. Diu que si cal canviarà les prioritats a l’hora de fer els pressupostos perquè l’Ajuntament “no es quedarà sense fer habitatge de lloguer”.

S’ha mostrat partidari d’un increment de tarifes per pal·liar part del deute municipal. “Un dels principis bàsics d’una ciutat és equilibrar els comptes. Haurem de negociar, parlar…però és evident que hi ha d’haver un increment de tarifes”, assegura.

Pel que fa al conflicte obert amb els floristes de la Rambla ha explicat que té previst reunir-se amb ells en breu i que l’Ajuntament vol que a la rambla de les Flors només s’hi venguin aquests productes. S’ha mostrat partidari de posar ordre a la Rambla i ha elogiat l’actitud educada i positiva amb la que els comerciants afronten el problema. Del turisme, l’alcalde creu que ajuda a Barcelona a superar molt millor la crisi, però ha negat que l’economia productiva de la ciutat estigui totalment abocada al turisme. Creu que la ciutat ha de cuidar el turisme de congressos i descarregar la pressió del centre i les zones monumentals per tal que els visitants es reparteixin per altres punts d’interès.