La consulta irromprà al ple amb Esquerra. Jordi Portabella vol que, pel valor que això tindrà, Barcelona es posicioni a favor de la pregunta i la data pactades. Els partits que ho han acordat sumen a l'Ajuntament 21 regidors, la majoria justa, però el líder independentista repta també el PSC i el seu líder. De fet, Jordi Martí ja va dir a BTV que la pregunta no li desagrada. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC (12/12/2013) "Potser sí que genera una mica més de dificultat, s'ha d'explicar millor. Però a mi la veritat és que no em sembla malament". Portabella no descarta una votació nominal, però si ningú NO ho demana, diu, no ho forçarà. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "El PSC ha de fer una reflexió. Nosaltres el que volem és que aquesta proposició s'aprovi i, per tant, no busquem posar en evidència ningú, insisteixo". Les pressions al PSC, tot i que en sentit contrari, han arribat també des d'Iniciativa i el PP. Els populars demanen que se sumin al bloc del NO, i els ecosocialistes, que ho facin a favor del dret a decidir. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "És un acord clar i amb vocació guanyadora, i creiem que totes les forces polítiques favorables al dret a decidir s'haurien de veure's reflectides en aquest acord. També el PSC". ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Seria desitjable que el grup socialista deixés de banda les seves picabaralles i divisions internes i posés l'accent en el més important: Barcelona i un model de convivència entre els catalans i des de Catalunya amb la resta d'Espanya". Les discrepàncies al PSC pel debat nacional s'han evidenciat ja al ple en dues ocasions aquest any. En una, Martí va votar diferent a la resta del grup, i en l'altra, va sortir del saló de plens mentre es feia la votació. El PSC NO es pronunciarà sobre el que farà divendres fins al mateix ple.

El president del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat), Jordi Portabella, ha defensat la proposició perquè creu que la ciutat no pot quedar al marge de la consulta. “Volem que l’Ajuntament de Barcelona doni suport al procés més determinant que mai no s’hagi produït a Catalunya”, ha dit. Malgrat que ha assegurat que no vol indicar el vot a ningú, Portabella ha instat el PSC a “fer una reflexió” per sumar-se a l’acord de la consulta.

El líder independentista no ha descartat una votació nominal, tot i que ha matisat que si ningú no ho demana, no ho forçarà. “No volem posar en evidència a ningú”, ha afegit, en al·lusió a Jordi Martí. De fet, el líder del PSC a l’Ajuntament, que ha mostrat discrepàncies amb la direcció del partit en el debat nacional, va explicar en una entrevista a BTV la setmana passada que la pregunta no li semblava malament.

En espera de què faran els regidors del PSC -el Grup Municipal no es vol posicionar fins al dia del ple-, PP i ICV-EUiA han pressionat aquest dimarts els socialistes, tot i que en sentit contrari. El líder d’Iniciativa, Ricard Gomà, ha demanat al PSC que se sumi a l’acord “clar i amb vocació guanyadora” de la consulta. Des del PP, en canvi, Alberto Fernández Díaz ha instat els socialistes a “deixar de banda divisions internes i posar l’accent en un model de convivència des de Catalunya amb la resta d’Espanya”.