Aquest dilluns, el nou govern de la Generalitat comença a treballar. Tradicionalment, el primer que fan els consellers un cop prenen possessió del càrrec és rebre la cartera corresponent del seu antecessor. Però dels 13 titulars de l’equip de Torra, només dos ho han pogut fer.

Ester Capella ha arribat a la seu del departament de Justícia aquest dilluns al matí, on l’han rebuda els treballadors amb un llaç groc de grans dimensions i crits de “llibertat”. Un cop dins, Capella s’ha trobat amb l’exconseller de Justícia Carles Mundó, amb qui ha intercanviat unes paraules per materialitzar el traspàs de poders.

Traspàs de carteres a la presó i l’estranger

La resta de dirigents del nou govern hauran de sortir de Catalunya per fer el traspàs de poders. Escenificaran l’excepcionalitat que viu el país amb visites a les presons madrilenyes i a Bèlgica per poder rebre un testimoni simbòlic dels predecessors. Les trobades seran aquest dimarts, l’endemà que Quim Torra torni a Estremera a reunir-se amb Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn.

Els consellers comencen a treballar

Ara bé, malgrat que la majoria de traspassos de carteres hauran d’esperar fins dimarts, això no significa que els consellers no hagin començat a treballar. Elsa Artadi, consellera de Presidència, ha inaugurat unes jornades sobre competències professionals, i Chakir el Homrani, titular de Treball, Afers Socials i Famílies, s’ha estrenat amb la valoració de les dades de l’atur registrat el mes de maig. El nou conseller de Treball s’ha estrenat s’ha felicitat per la notícia que l’atur ha caigut al maig però admet que hi ha una assignatura pendent: combatre la precarietat. Per això, el conseller assegura que es treballarà per fer augmentar els contractes indefinits. A més, fa un encàrrec al nou president del govern espanyol. A Pedro Sánchez li demana que compleixi amb la promesa de revertir les reformes laborals dels últims anys.

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, s’ha reunit a Badalona amb la comunitat educativa i Alba Vergés, de Salut, que ha estat rebuda amb aplaudiments i un ram de flors, ha celebrat una reunió de treball per analitzar els efectes del 155 al seu departament. La nova titular de Salut ha instat el govern de Pedro Sánchez a derogar el reial decret estatal del PP que denega la universalitat del dret d’assistència sanitària.

Per la seva banda, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, també ha començat a treballar aquest dilluns. A les portes del departament l’han rebuda els treballadors amb aplaudiments i un ram de flors grogues. Ja a dins, Jordà ha posat fil a l’agulla amb diversos documents; no sense abans parlar amb l’exconsellera Meritxell Serret, que és a Bèlgica. Jordà i Serret han mantingut una conversa a través d’una videoconferència.

El nou responsable de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, també s’ha estrenat en el càrrec. La seva ha estat l’arribada més austera al despatx, des d’on ha destacat que “avui és el primer dia sense 155 i hem de revertir els seus efectes”. De fet, Calvet ha assegurat que “una de les primeres coses que volem fer” és recuperar la Llei contra el canvi climàtic, impugnada pel govern de Mariano Rajoy.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha posat en valor la creació d’una conselleria dedicada en bona part a “l’impuls” de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). “Això és un clar indicador que aquest Govern es pren molt seriosament la nova revolució digital que estem vivint”, ha afirmat Puigneró. El conseller ha estat rebut pels treballadors del departament, a la Via Laietana. En absència de la consellera sortint, Meritxell Borràs, i amb el conseller fins ara responsable de les TIC (Jordi Turull) a la presó, Puigneró ha lamentat la manca de normalitat d’aquest traspàs de carteres.

El nou conseller d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, Ernest Maragall, confia visitar aquest dimarts el seu predecessor en el càrrec cessat pel govern espanyol i pres a Estremera, Raül Romeva. “Hem de recuperar la presència institucional de Catalunya: hem parlat aquests dies de les delegacions, haurem de parlar, també, del Diplocat” ha explicat, referint-se als organismes d’acció exterior desmantellats per l’aplicació de l’article 155.