L’advocada de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, Olga Arderiu, ha presentat una recusació contra el magistrat instructor Pablo Llarena. Se sustenta en el fet que Llarena “ha manifestat interès indirecte en el procediment i parcialitat” i lamenta que el magistrat se situï com a víctima del procés independentista i faci servir arguments i criteris personals per justificar decisions contra els encausats, com les mesures cautelars.
Segons l’escrit, Llarena ha utilitzat “criteris personals allunyats de la legalitat, objectivitat i imparcialitat, basats en la subjectivitat”, i recorda que el Tribunal Europeu dels Drets Humans va dictaminar que fins i tot les aparences d’imparcialitat són importants.

Els criteris personals de Llarena

Segons es desprèn de l’escrit de recusació, Llarena hauria fet servir la primera persona del plural en diverses ocasions, en referir-se als qui suposadament “pateixen l’estratègia dels independentistes“, expressió que va ser suprimida en la traducció a l’alemany de la interlocutòria de processament. Llarena hauria pres aquesta posició pel fet que en la seva primera i segona residència van aparèixer pintades en contra seva i divulgant públicament els seus dos domicilis.

El magistrat va afirmar, en aquest sentit: “Sé que no és un argument jurídic, però sí de motius, i aquest instructor ha viscut la divulgació del seu domicili de primera i segona residència, de la seva imatge permanentment i això ha suposat que com a conseqüència de l’exercici de la meva feina, i no em queixo, vaig acompanyat de quatre escortes i els asseguro que pel carrer soc mirat a cada illa de cases set vegades”. Una circumstància que l’advocada de Forcadell ha lamentat.
Igualment, l’escrit es queixa per la divisió de la causa en tres jutjats diferents per “criteris d’estratègia processal” de Llarena, així com la facilitació de la labor de la fiscalia i de Vox i el perjudici per les defenses en els terminis de presentació d’escrits i altres incidències, cosa que restringeix el dret de defensa. A l’escrit de recusació, l’advocada Olga Arderiu també hi afegeix nombroses interlocutòries i providències de Llarena per demostrar les seves afirmacions.