El districte de Ciutat Vella iniciarà abans que acabi l’any una sèrie d’intervencions a set places emblemàtiques amb la intenció que el veïnat torni a omplir aquests espais, generalment utilitzats per turistes. Aquesta necessitat ja es va visualitzar durant la pandèmia, amb nens jugant a pilota a places habitualment massificades.

“Durant moltes dècades, el Gòtic s’ha pensat com un espai públic per ser visitat més que per ser-hi“, exposa Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella. “Però la pandèmia ha posat de manifest que la gent del barri necessitava aquests espais, els van reconquerir quan no hi havia turistes o massificació”, continua el regidor.

Més bancs, fonts i arbrat a les places

El pla preveu fer intervencions de microcirurgia per fer més amables aquestes places al veïnat. S’afegirà mobiliari urbà, fonts i arbrat a les places de la Mercè, de la Cucurulla, de la Verònica, a la plaça Reial i la de George Orwell i també al pla de la Seu.

L’avinguda de la Catedral també tindrà intervenció, però en aquest cas es vol esperar a veure quin impacte hi té la reforma de la via Laietana. Seran, en tot cas, actuacions senzilles, sensibles amb el patrimoni i compatibles amb les fires i activitats que s’hi fan habitualment.

A la plaça Reial s’hi posaran més bancs i una font. A la plaça de la Mercè, a més, també s’hi afegirà alguna taula. En el cas de la plaça de George Orwell, els seients estaran fora de la zona de jocs infantils.

Les mesures, a grans trets, agraden a la majoria dels veïns. “És una lluita que tenim des de fa molts anys, que hi falten bancs, que hi falta verd i fonts“, apunta la Teresa Caja, de l’Associació de Comerciants i Veïns Avinyó. Explica que en una ocasió va haver d’agafar una cadira d’una terrassa perquè hi havia una persona gran a punt de caure. Des de l’Associació de Veïns del Gòtic veuen amb bons ulls la iniciativa, però remarquen que per fer més amables aquests entorns hi falten altres elements com “lavabos públics, reduir l’espai de les terrasses i més contenidors de reciclatge”.

Alguns veïns temen que hi tornin les concentracions de nit

A alguns veïns els preocupa que els seients convidin a fer-ne un ús diferent, sobretot a les zones on hi ha lleure nocturn. “La gent ja beu aquí, al parc. Si, a més, hi poses bancs, crec que seria un desastre. No està ben pensat”, critica Maria Llusà, veïna de la plaça de George Orwell. Una altra veïna creu que quan tanquin els bars la gent es quedarà als nous bancs i tornaran les “baralles, Mossos, Guàrdia Urbana…”. Recorda que quan a la plaça de George Orwell hi havia grades, els turistes les feien servir per estar-s’hi a la nit.

El regidor del districte respon que és cert que hi pot haver un mal ús de l’espai en llocs on hi ha molta concentració de gent a la nit, però insisteix que “és precisament aquest mal ús el que està provocant que la gent gran no tingui lloc on seure”.